Un cuplu de olandezi se mută în prima casă integral printată 3D din Europa. „Durează 120 de ore să o realizăm”, spun constructorii

Un cuplu de olandezi se mută în prima casă integral printată 3D din Europa. „Durează 120 de ore să o realizăm”, spun constructorii
Chiriașii primei case printate 3D din Europa. Sursa: The Guardian

Un cuplu de olandezi se mută în prima casă integral printată 3D din Europa. Elize Lutz (70 de ani) și Harrie Dekkers (67 de ani), din Amsterdam, au primit joi cheia digitală a locuinței – o aplicație care le permite să descuie ușa de la intrare printr-o simplă apăsare de buton. „Este incredibil”, spune Lutz. „Parcă e un buncăr – te simți în siguranță”, este de părere Dekkers.

Este prima din cele cinci case pe care compania de construcții Saint-Gobain Weber Beamix plănuiește să le amplaseze în suburbia Bosrijk din Eindhoven.

În ultimii doi ani, locuințe parțial realizate prin tehnologia de printare 3D au fost amplasate în Franța și Statele Unite, dar mai multe proiecte sunt în desfășurare în toată lumea.

Însă casa din Olanda, care are 94 de metri pătrați utili, este prima locuință printată 3D care este intabulată. „Este și prima care are toate documentele acceptate de autoritățile locale și este deținută de cetățeni care plătesc impozit pentru că locuiesc în ea”, spune Bas Huysmans, CEO al companiei de construcții.

Costuri mici, timp de finalizare ultra-rapid

Tehnologia de printare 3D presupune că un braț robotic imens eliberează un ciment special în diverse forme, în funcție de proiectul arhitectural ales.

Momentul în care duza prin care este distribuit cimentul trebuie schimbată este vizibil pe pereții casei, în locurile în care apar mici erori, asemănătoare celor produse când folosești o imprimantă cu scopul de a tipări pe hârtie.

Casa este alcătuită din 24 de elemente printate 3D la compania de contrucții, care au fost ulterior transportate si asamblate pe o fundație special construită.

„Teoretic, avem nevoie de 120 de ore să printăm casa”, spune Huysmans. „Dacă am fi realizat toate elementele într-o singură sesiune, ne-ar fi luat 5 zile pentru întreaga operațiune, pentru că imprimanta nu trebuie să mănânce, să doarmă sau să se odihnească. Deci, dacă începem mâine și știm cu să procedăm, următoarea casă va fi gata peste 5 zile”.

Lutz și Dekkers vor plăti o chirie de 800 de euro pe lună, timp de șase luni, începând cu 1 august. Prețul pieței este dublu față de cât vor plăti cei doi.

„O să facem profit cu acestă primă casă? Nu”, afirm[ Huysmans. „Ne așteptăm să pierdem bani la casa doi, trei, patru și cinci? Nu”.

„Prin tehnologia 3D poți genera mai multă creativitate și o mare flexibilitate privind design-ul”, spune CEO-ul.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook