Un oficial danez consideră vaccinul AstraZeneca o opțiune „etică”, deși țara sa l-a interzis

Un oficial danez consideră vaccinul AstraZeneca o opțiune „etică”, deși țara sa l-a interzis

Principalul oficial sanitar din Danemarca a declarat că „singura decizie etică și corectă” pentru unele țări care se confruntă cu criza Covid-19 este continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, deși națiunea sa a oprit utilizarea din cauza preocupărilor de coagulare. Soren Brostrom, vorbind la o conferință științifică sponsorizată de Autoritatea daneză a Sănătății pe tema coagulării, a fost întrebat dacă decizia Danemarcei ar putea afecta încrederea în vaccinul AstraZeneca în alte țări, inclusiv națiunile în curs de dezvoltare care l-au obținut prin intermediul programului global de partajare a vaccinului COVAX.

Brostrom a spus că era conștient că decizia agenției sale ar putea determina cetățenii altor țări să evite vaccinul AstraZeneca, dar a considerat că oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca se potrivește cu situația Danemarcei.

Danemarca raportează zilnic mai puțin de 1.000 de noi infectări Covid și are acces la doze Moderna și Pfizer.

„Încă păstrăm opțiunea de a utiliza vaccinul AstraZeneca. Nu aș ezita să folosesc vaccinul AstraZeneca în Danemarca, într-un context diferit”, a spus Brostrom.

„În alte țări din întreaga lume, singura decizie etică și corectă este utilizarea vaccinului AstraZeneca”.

Autoritățile de reglementare britanice și europene au adăugat avertismente la vaccinul AstraZeneca privind formarea cheagurilor de sânge combinate cu un număr scăzut de trombocite din sânge, în timp ce oficialii americani au procedat la fel cu vaccinul Johnson & Johnson, după evenimente similare.

Dar autoritățile de reglementare au reiterat, de asemenea, că beneficiile vaccinurilor în prevenirea Covid-19 depășesc riscurile.

Norvegia a amânat o decizie privind reluarea vaccinarii cu AstraZeneca până în luna mai, în timp ce alte țări au adăugat limite de vârstă.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook