Un cardinal de la Vatican, apropiat al Papei Francisc, anchetat pentru fraudarea Bisericii Catolice cu 350 de milioane de euro

Un cardinal de la Vatican, apropiat al Papei Francisc, anchetat pentru fraudarea Bisericii Catolice cu 350 de milioane de euro
Cardinalul Becciu împreună cu Papa Francisc. Foto: AP

Angelo Becciu, fost consilier și apropiat al Papei Francisc, este anchetat de Vatican pentru folosirea fondurilor Bisericii Catolice în afaceri imobiliare falimentare, desfășurate la Londra. Cardinalul, în vârstă de 73 de ani, este cea mai înaltă figură bisericească a epocii moderne care este cercetată pentru fraude financiare.

El este acuzat că a cheltuit 350 de milioane de euro din banii bisericii pentru a cumpăra o proprietate în zona Chelsea, afacere care a adus mari pierderi financiare.

Becciu susține că nu are nicio vină.

Alți nouă acuzați sunt cercetați pentru extorcare, delapidare și abuz în serviciu.

Cardinalul Becciu a fost demis de Papă în Septembrie 2020, după ce au fost semnalate neregulile.

O investigație desfășurată pe parcursul a doi ani a arătat că Vaticanul a pierdut milioane de euro, inclusiv bani din donații, după ce în 2014 a cumpărat un depozit situat pe Sloane Avenue, Chelsea, clădire care aparținea în trecut prestigiosului magazin Harrods.

Cardinalul gestiona la acea vreme fondurile provenite din donații. Este acuzat și pentru deturnare de fonduri și redirecționarea lor spre afacerile deținute de frații săi în regiunea natală, Sardinia.

Toți cei implicați în dosar neagă faptele pentru care sunt acuzați. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă pedepse cu închisoarea și amenzi, scrie BBC.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook