Joe Biden aprobă declasificarea documentelor legate de anchetarea evenimentelor de la 11 septembrie 2001

Joe Biden aprobă declasificarea documentelor legate de anchetarea evenimentelor de la 11 septembrie 2001

Președintele SUA, Joe Biden, a emis un ordin executiv pentru declasificarea documentelor legate de investigația evenimentelor din 11 septembrie 2001, în următoarele șase luni. Referindu-se la o „promisiune” făcută în campania electorală, „Joe Biden” a semnat un ordin executiv care îndrumă Departamentul de Justiție și toate agențiile relevante să supravegheze o revizuire a declasificării documentelor, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Ministrul Justiției urmează să elibereze documentele declasificate „în următoarele șase luni”.

O bătălie juridică

Familiile victimelor evenimentelor din 11 septembrie au lansat procese împotriva Arabiei Saudite și a altor state pe care le acuză de complicitate.

În timpul procedurilor, guvernele care s-au succedat la conducerea SUA au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Subiectul este sensibil, întrucât Statele Unite se pregătesc să comemoreze 20 de ani de la atacurile asupra Turnurilor Gemene – World Trade Center și asupra Pentagonului.

La începutul lunii august, familiile victimelor, supraviețuitorii atacurilor și membrii echipelor de salvare au publicat o scrisoare în care spuneau că președintele democrat nu va fi „binevenit” la ceremonie care urmează să aibă loc la Neew York dacă „nu își va ține promisiunea”.

Ei solicită publicarea tuturor documentelor care dezvăluie, potrivit semnatarilor, implicarea Arabiei Saudite în atacuri.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook