UEFA decide în cazul Colțescu. Expresia „Ăla negru” nu este considerată rasistă

UEFA decide în cazul Colțescu. Expresia „Ăla negru” nu este considerată rasistă

La două luni de la incidentul produs în timpul meciului dintre PSG și İstanbul Başakşehir FK, din Liga Campionilor, UEFA decide că nu poate fi considerată rasistă atitudinea arbitrului român Sebastian Colțescu, care l-a identificat pe fotbalistul formației turce Demba Ba prin expresia „ăla negru”.

Partida a fost suspendată, jucătorii ambelor formații au mers la vestiare, iar Colțescu a fost blamat pentru „comportamentul inadecvat”.

Pe 9 decembrie, UEFA a demarat o procedură extraordinară pentru un „posibil act de rasism”, iar cei implicați au fost audiați. Potrivit Sport.es, Comisia de Etică și Disciplină a decis în favoarea lui Colțescu, iar comportamentul arbitrului nu poate fi considerat rasist. Prin utilizarea cuvântului „negru”, Colțescu a încercat doar să-l ajute pe centralul partidei, Ovidiu Hațegan, să-l identifice pe jucătorul de culoare. Dar nu a avut o conotație negativă sau peiorativă.

Forul european menționează, însă, că arbitrul român ar fi putut evita atitudinea necorespunzătoare. Sancțiunile prevăzute în articolul 14 al regulamentului disciplinar nu pot fi aplicate în acest caz, dar impune o suspendare pe durata a 10 meciuri, pe o perioadă determinată.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook