Turnătorii Covid| Unele state își încurajează cetățenii să-i denunțe pe cei care nu respectă restricțiile, uneori contra unei sume de bani

Turnătorii Covid| Unele state își încurajează cetățenii să-i denunțe pe cei care nu respectă restricțiile, uneori contra unei sume de bani

În unele țări, autoritățile au pus la dispozitie aplicații pentru smartphone sau site-uri web destinate să primească mesaje de la cetățeni care doresc să raporteze încălcări ale restricțiilor. Este și cazul Noii Zeelande, unde site-ul dedicat a înregistrat câteva sute de reclamații de la începutul crizei de sănătate. În Quebec, mai multe orașe au pus la dispoziție site-uri pentru raportarea infracțiunilor, potrivit Courrier International. Oficialii sunt responsabili pentru sortarea sutelor de formulare primite pentru a asigura monitorizarea. Astfel de site-uri există și în Portugalia, Irlanda de Nord și Italia, potrivit Politico. China este o altă țară în care denunțul este unul dintre instrumentele puse în aplicare pentru a-i urmări pe cei care nu respectă regulile.

În Coreea de Sud, denunțul este o practică atât de răspândită încât există școli care o predau. Denunțarea vecinului îți poate aduce venituri suficiente pentru a face asta activitatea principală. Potrivit RFI, informatorii supranumiți „paparazzi”, cei care stabilesc „rapoarte de securitate” complete, însoțite de fotografii și videoclipuri, sunt recompensați financiar (o sumă care poate ajunge până la 750 de euro pentru cei mai eficienți ). Faptele denunțate variază de la nerespectarea obligației de a purta mască la adunări interzise.

În unele cazuri, cetățenii fac denunțuri direct pe rețelele de socializare, menționând în postare contul unui serviuciu public care ar trebui să se autosesizeze.

În Anglia, denunțul este puternic încurajat, britanicii fiind sfătuiți să raporteze eventuale încălcări ale regulilor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook