Trump va petrece Sărbătoarea Națională la Muntele Rushmore. Show cu focuri de artificii „istoric”

Trump va petrece Sărbătoarea Națională la Muntele Rushmore. Show cu focuri de artificii „istoric”

Sub focul criticilor legate de tăcerea sa despre cifrele alarmante ale infectărilor cu Covid-19 din Statele Unite, Donald Trump va merge pe Muntele Rushmore pentru o seară cu focuri de artificii care speră să fie un moment de unitate pentru țara scindată în acest moment.

În ajunul Zilei Naționale, 4 iulie, președintele republican va vorbi sub „privirea” a patru dintre predecesorii săi – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln – ale căror capete monumentale au fost sculptate în granit.

Miliardarul republican nu-și ascunde entuziasmul pentru acest eveniment unde sunt așteptați aproximativ 7.500 de oameni. „Va fi o seară extraordinară, cu artificii precum puțini oameni au văzut”, a prezis el joi. „Va fi magnific!”.

Record de contaminari

Va evoca Trump reaparitia cazurilor de Covid-19 în sud și vest, care „pun toată țara în pericol”, după cum declara Anthony Fauci, directorul Institutului American de Boli Infecțioase? Va purta în sfârșit o mască în public pentru a da un exemplu, așa cum solicită mulți aleși și personalități, inclusiv din propria tabără?

Într-o situatie defavorabila în sondaje cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, Trump rămâne deocamdată la acelasi mesaj: criza coronavirusului este „gestionată corect”, economia americană progresează „mai puternic și mai mult rapid ”decât se aștepta, iar anul 2021 va fi„ istoric ”. Cu toate acestea, în contrast izbitor cu Europa, cazurile de contaminare cresc zilnic în Statele Unite.

Câteva state au oprit ieșirea din izolare, închizând iarăși barurile și plajele. Guvernatorul republican al statului Texas a anunțat că purtarea măștii va fi acum obligatorie în locuri publice.

La începutul acestui weekend de vacanță, fostul președinte democrat Barack Obama a cerut oamenilor să se mobilizeze . „Înfrângerea acestui virus va necesita mobilizarea tuturor. Purtați mască. Spălați-vă mâinile ”, a spus el. „Și ascultați experții, nu pe cei care încearcă să ne divizeze”.

Fără distanțare socială

Locatarul de la Casa Albă se poate aștepta la o întâmpinare călduroasă în Dakota de Sud, un stat slab populat pe care l-a câștigat în 2016 cu peste 60% din voturi. Iar guvernatorul republican Kristi Noem nu intenționează să strice petrecerea.

„Le-am spus celor care sunt îngrijorați că pot rămâne acasă”, a spus ea pentru Fox News. „Pentru cei care doresc să ni se alăture, vom distribui măști gratuite, dacă vor decide să poarte una. Dar nu va exista distanțare socială ”. „Majoritatea spectatorilor nu poartă măști”, a declarat un jurnalist CNN pe site, indicând că distanțarea socială „așa cum era de așteptat”, nu este respectată.

Reprezentanții triburilor Sioux au organizat manifestații pentru a protesta împotriva organizării acestei seri în munții Black Hills, considerându-l un loc sacru.

Donald Trump a vorbit de mult despre fascinația sa pentru Muntele Rushmore. În 2017, a glumit chiar că i s-ar putea adăuga chipul acolo într-o zi. Dincolo de toate considerentele politice este însă puțin probabil să se întâmple.

„Din când în când, persoane sau organizații se oferă să adauge noi busturi (…), dar acest lucru nu este posibil”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al parcului național, Dana Soehn. „Stânca care se află în jurul fețelor (președinților) nu permite o sculptură suplimentară”, explică ea, amintind de asemenea că sculptorul, Gutzon Borglum, a dorit să reprezinte idealurile primilor 150 de ani de istorie americană – naștere, creștere, dezvoltare, conservare – și că munca sa este în consecință terminată.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook