Trump cere demisia lui Biden pentru dezastrul din Afganistan: „Una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria Americii”

La câteva luni de la ordinul de retragere a trupelor americane din Afganistan, talibanii preiau controlul întregului stat și sunt pe cale să formeze un nou guvern. Președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit ieri țara, după ce talibanii au intrat în capitala Kabul și au cerut capitularea guvernului.

Deși președintele american Joe Biden a susținut că este foarte puțin probabil ca talibanii să preia controlul, cel puțin nu mai devreme de un an de la retragere. „Probabilitatea ca talibanii să preia controlul și să conducă întreaga țară este foarte mică”, spunea Biden pe 8 iulie.

Planul de retragere a fost inițial realizat de Donald Trump, care în februarie 2020 a încheiat o înțelegere cu talibanii – forțelele armate americane urmau să se retragă începând cu 1 mai 2021, dacă talibanii respectau anumite cerințe, printre care și stoparea atacurilor asupra trupelor americane.

Acum, fostul președinte american acuză administrația Biden pentru proasta gestionare a situației. „Ce a făcut Joe Biden în Afganistan este legendar. Va rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari înfrângeri ale Americii.”

Donald Trump spune că Joe Biden ar trebui să demisioneze după victoria talibanilor în Afganistan, dar și din cauza gestionării defectuoase a situației economice și a crizei Covid.

„Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar și din cauza creșterii amețitoare epidemiei, a dezastrului de la graniță, a suprimării independenței noastre energetice și a paraliziei economiei noastre”.

„Ar trebui să fie ușor, având în vedere că nu a fost ales în mod legitim” , spune în mod ironic Trump, care continuă să pretindă că a câștigat alegerile prezidențiale din 2020.

Între timp, purtătorul de cuvânt al talibanilor are un cont activ pe Twitter, însă fostul președinte american rămâne interzis.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook