Testele rapide oferă un procent ridicat de rezultate fals negative în cazul infectării cu Omicron

Testele rapide oferă un procent ridicat de rezultate fals negative în cazul infectării cu Omicron

Testele antigen pentru Covid-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puțin sensibile la varianta Omicron decât la variantele anterioare, avertizează oficialii americani din domeniul sănătății.

Testele rapide pot indica un rezultat negativ în ciuda infectării – fals negativ – dacă o persoană a contractat Omicron. „Datele preliminare sugerează că testele antigen detectează varianta Omicron, dar cu o sensibilitate redusă”, spune Agenția pentru Medicamente din SUA (FDA) într-un comunicat.

FDA precizează însă că mențin autorizația de utilizarea. „Dacă o persoană are rezultat negativ la testul antigen, dar este suspectată că are Covid-19 – are simptome sau o probabilitate mare de infectare prin expunere – este importantă efectuarea unui test molecular (PCR)”, spune agenția.

Testele rapide detectează antigenele de pe suprafața virusului, în timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului.

Cele rapide sunt promovate pe scară largă de către experți, deoarece pot fi făcute în mod regulat, acasă, la un cost mic și astfel ajută la controlul epidemie.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook