Țările care adoptă strategia „zero Covid” se îndreaptă spre o catastrofă economică. În Australia și Noua Zeelandă se văd primele semne

Țările care adoptă strategia „zero Covid” se îndreaptă spre o catastrofă economică. În Australia și Noua Zeelandă se văd primele semne

Gestionarea Covid prin blocaje și frontiere închise a reprezentat un triumf la început. Pe măsură ce pandemia s-a prelungit iar granițele rămân închise, impactul economic devine uriaș. Australia se îndreaptă spre recesiune, chiar dacă restul lumii își revine. Noua Zeelandă își vede investitorii fugind.

Într-o lume din ce în ce mai globalizată și conectată, țările nu pot exista în semi-izolare pentru totdeauna, iar granițele nu pot rămâne închise definitiv, fără a provoca daune economice uriașe. Se pot transforma în pustnici dacă vor, dar prețul va fi unul foarte mare.

Investitorii renunță

Spre exemplu, producția Amazon Prime a Lord of the rings, care va începe să fie difuzat anul viitor, este una dintre cele mai mari producții TV din toate timpurile. Primul sezon a costat 460 milioane de dolari și mai sunt trei sezoane planificate. Având în vedere rata inflației, finalizarea acestei saga va costa probabil încă 1,5 miliarde de dolari (ceea ce reprezintă aproape 1% din PIB-ul Noii Zeelande).

În loc să finalizeze serialul în acea țară, Amazon a anunțat că restul seriei va fi realizat în Marea Britanie.

Motivul? Potrivit companiei, vrea să își consolideze afacerile din Marea Britanie. Nu este greu să descoperi însă adevăratul motiv. Actorii și echipa de filmare nu vor să intre și să iasă dintr-o țară în care s-ar putea să fie nevoiți să stea în carantină. Nici compania nu vrea să riște întârzieri.

Nu este doar cazul Noii Zeelande. Economia australiană, mult mai amplă, începe să sufere la fel de mult. După o perioadă record de 30 de ani fără recesiune, economia a încetinit anul trecut și acum se așteaptă să se contracte din nou în următoarele câteva trimestre.

Costurile strategiei „zero-Covid”

Pe măsură ce restul lumii își revine, iar creșterea accelerează în Statele Unite, Marea Britanie și, chiar dacă puțin mai lent, în cea mai mare parte a Europei continentale, cele două țări ilustrează costul strategiei „zero-Covid”.

În primul rând, ambele țări vor trebui să mențină blocajele, posibil pentru următorii ani. Apoi, campaniile de vaccinare nu au avut succes. Atât în ​​Australia, cât și în Noua Zeelandă, mai puțin de o cincime din populație este complet vaccinată (comparativ cu 75% în Marea Britanie).

În cele din urmă, investițiile străine încep să scadă. Decizia Amazon este un semn timpuriu al acestui fapt, dar este imposibil să credem că nu vor mai fi multe alte exemple foarte curând

Țările se pot rupe de lume dacă doresc. Ele pot rămâne într-un blocaj permanent și pot acorda prioritate sănătății publice. De fapt, ei creează „economii pustnice”, izolate de restul lumii – și se condamnă la o eventuală sărăcie.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook