Țările bogate au cumpărat deja jumătate din producția potențialelor vaccinuri, deși reprezintă doar 13% din populația lumii

Țările bogate au cumpărat deja jumătate din producția potențialelor vaccinuri, deși reprezintă doar 13% din populația lumii

Un raport publicat miercuri de ONG-ul Oxfam denunță faptul că potențialele vaccinuri Covid-19 sunt rezervate țărilor bogate. Un grup de țări reprezentând 13% din populația lumii a cumpărat în avans jumătate din doze. Logica lor? Aprovizionarea ca măsură de precauție, de la mai mulți producători concurenți, în speranța că cel puțin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient.

Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și alte țări au semnat mai multe contracte care garantează în avans producția și livrarea dozelor în cazul în care studiile clinice sunt concludente. Grupul AstraZeneca, partener al Universității din Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte în mod public, dar Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, compania de biotehnologie americană Moderna, laboratorul chinez Sinovac și institutul rus Gamaleïa au, de asemenea, contracte pentru sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

1,5 miliarde de doze pentru Uniunea Europeană

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre acești producători care se află în etapa studiilor clinice de fază 3 – 5,3 miliarde de doze, 51% pentru țările dezvoltate, adică cele de mai sus plus Australia, Hong Kong , Elveția și Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza 3). Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziționat cel puțin 1,5 miliarde de doze, potrivit AFP, în timp ce Statele Unite ale Americii (330 de milioane de locuitori) au rezervat un total de 800 de milioane de doze de la șase producători. Americanii vor primi doze încă din octombrie, pentru a fi gata să le distribuie în termen de 24 de ore de la o posibilă autorizație a agenției de sănătate.

Restul e destinat țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv India (de la gigantul producător Serum Institute of India), Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic, potrivit Oxfam.

„Naționalismul vaccinului”

Dar raportul subliniază dificultatea pe care o va avea o parte din populația lumii în găsirea vaccinurilor, în timp ce un dispozitiv internațional de punere în comun numit Covax, susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este boicotat de Washington și nu are finanțare. „Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiești sau de câți bani ai”, a spus Robert Silverman de la Oxfam.

În timp ce Statele Unite au anunțat că intenționează să ofere vaccinul mai întâi tuturor locuitorilor săi, și nu doar celor vulnerabili și persoanelor în vârstă, acest tip de „naționalism vaccinal” a fost denunțat de mai mulți oficiali din domeniul sănătății publice și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut miercuri dimineață în fața Parlamentului European.

Experții în sănătate publică au propus mai multe metode de distribuție globală: OMS ar dori să ofere fiecărei țări o cantitate suficientă pentru a vaccina 20% din populația sa. Un grup etic a sugerat ca țările în care virusul ucide cel mai mult să fie prioritare.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook