Suedia| Numărul cazurilor noi este îngrijorător, dar restricțiile lipsesc, în continuare

Suedia| Numărul cazurilor noi este îngrijorător, dar restricțiile lipsesc, în continuare

Îngrijorarea crește în Suedia, relativ neatinsă de virus după periaoda de primăvară. Săptămâna trecută, numărul cazurilor de contaminare a crescut cu 70%, comparativ cu săptămâna precedentă. Una dintre cele mai puternice creșteri înregistrate în regat de la începutul crizei. Acestea fiind spuse, pentru epidemiologul care orchestrează strategia suedeză împotriva Covid-19, situația rămâne sub control. „Pornim de la un nivel foarte scăzut de contaminare”, a remarcat Anders Tegnell marți, în timpul conferinței de presă bi-săptămânale a Agenției de Sănătate Publică (ASP).

Cu zece milioane de locuitori, Suedia înregsitrează doar zero până la cinci decese zilnice, și asta încă de la sfârșitul lunii iulie. În ceea ce privește persoanele aflate la terapie intensivă, numărul acestora rămâne „relativ scăzut”, un total actual reprezentând doar aproximativ 10% din cele înregistrate în primăvară, a spus Anders Tegnell.

Fără izolare

Cu toate acestea, el a cerut populației să fie responsabilă, în timp ce se observă o anumită relaxare, în special în rândul adulților tineri. „Sperăm că va exista o mai mare conștientizare în societate”, a adăugat cel care implementează strategia specială a țării care nu și-a izolat niciodată locuitorii, susținând în același timp distanțarea fizică, munca de acasă, etc.

ASP a trebuit să mai strângă puțin șurubul, în condițiile în care virusul circulă deosebit de repede: în orașul Uppsala (nordul Stockholm) timp de două săptămâni și în Skåne, regiunea sudică, timp de 21 de zile. Acolo, locuitorii sunt chemați să fie și mai atenți, să lucreze de acasă, să evite cu orice preț transportul în comun, să anuleze petrecerile și orice întâlnire cu alte persoane decât rudele lor. Dar nu este vorba de izolare până acum.

S-a eliberat un pic presiunea

În același timp, autoritățile au relaxat anumite măsuri, nu fără a provoca o oarecare confuzie. Pe de o parte, casele de bătrâni, închise din aprilie, au fost redeschise vizitatorilor de la 1 octombrie. Iar persoanele peste 70 de ani sunt acum sfătuite să circule mai mult decât înainte. Aceste măsuri au șocat, având în vedere creșterea contaminărilor și numărul mare de decese în casele de bătrâni din primăvară (aproximativ jumătate din cele aproximativ 5.900 de decese).

Suedia recunoaște o strategie prea flexibilă împotriva coronavirusului

Limita maximă de spectatori pentru evenimentele culturale și sportive va creste de la 50 la 300 de persoane începând cu 1 noiembrie. Discotecile se pot redeschidă, dar cu o limită de 50 de persoane. În ceea ce privește măștile, ASP continuă să le considere ca fiind puțin folositoare și contraproductive. Foarte puțini oameni le poartă, spre regretul unui colectiv de oameni de știință locali.

Sărbătorile de Crăciun în format restrâns

Suedezii se pregătesc acum pentru sărbătorile de Crăciun, care vor fi cu număr limitat de persoane. Iar adoptarea de către Parlament, până în vară, a unei legi temporare care să permită guvernului să reglementeze orele de funcționare a magazinelor, limitează numărul clienților lor și al pasagerilor din transport public.

Sursa: Les Echos

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook