Suedia cedează| Nordicii se pregătesc să închidă pentru prima dată restaurantele și magazinele

Suedia cedează| Nordicii se pregătesc să închidă pentru prima dată restaurantele și magazinele

Rezistentă la izolare sau la măsuri stricte de sănătate în fața Covid-19 până acum, Suedia adoptă totuși o nouă lege de combatere a pandemiei, care i-ar permite în special închiderea restaurantelor și a magazinelor. O premieră pentru țara nordică!

Ar putea arăta în cele din urmă mai multă fermitate în fața coronavirusului. La Stockholm a fost votată, cu o largă majoritate, o lege care acordă temporar guvernului noi competențe împotriva epidemiei, în special dreptul de a închide în premieră restaurantele și magazinele. Executivul a prezentat acest proiect de lege în decembrie, apoi a urgentat intrarea sa în vigoare, programată inițial pentru luna martie.

Guvernul nu a precizat cum și când intenționează să aplice măsurile, dar numărul deceselor legate de Covid-19 evoluează în prezent la niveluri apropiate de cele observate în primăvară. Noua lege permite executivului să adopte măsuri restrictive de constrângere în zonele vizate și să impună amenzi și sancțiuni pentru nerespectarea lor. Poate decide să închidă magazinele, centrele comerciale, mijloacele de transport în comun sau să limiteze numărul de persoane care pot participa la adunări, în anumite spații publice.

Legea nu permite însă izolarea cetățenilor la domiciliu. Ministrul Sănătății, Lena Hallengren, susține că „nu am văzut necesitatea, în primăvară. Am avut apoi o vară în care virusul s-a răspândit lent, dar în toamnă s-a accelerat, odată cu reluarea activităților”.

Spre deosebire de restricțiile impuse în alte zone ale Europei, regatul nordic a urmat până acum o strategie diferită, bazată în principal pe recomandări, fără izolare și aproape fără măsuri coercitive.

Cu aproximativ 10,3 milioane de locuitori, Suedia a înregistrat peste 480.000 de cazuri de coronavirus și 9.262 de decese, potrivit ultimelor cifre de la Agenția de Sănătate Publică, publicate joi.

Sursa: Capital.fr

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook