SUA| Un student transsexual primește despăgubiri de 1,3 milioane de dolari după ce i-a fost refuzat accesul la toaleta băieților

SUA| Un student transsexual primește despăgubiri de 1,3 milioane de dolari după ce i-a fost refuzat accesul la toaleta băieților

În Statele Unite, a refuza accesul persoanelor transsexuale la toalete adecvate poate fi costisitor. Consiliului administrativ din Gloucester (Virginia), responsabil pentru deciziile importante din cadrul școlilor, a fost obligat să plătească 1,3 milioane dolari despagubiri unuia dintre studenții săi, relatează NBC News.

Gavin Grimm, de sex feminin la naștere, a intentant în 2015 un proces pentru discriminare. În fața instanței federale, tânărul, în vârstă de 22 de ani, a denunțat politica de excludere promovată de membrii consiliului de administrație, care i-au refuzat accesul la toaleta bărbaților – chiar dacă directorul unității îl autorizase să facă acest lucru.

Gavin Grimm începuse tratamentul hormonal în primul an de liceu și își schimbase în mod legal numele și identitatea.

Discriminarea sexuală este interzisă în programa școlară

Conform legislației federale a Statelor Unite, cunoscută sub numele de Titlul IX (Title IX of the Education Amendments, votat în 1972), discriminarea sexuală este interzisă în școli. În 2016, administrația lui Barack Obama și-a propus să o amintească, insistând asupra necesității de a proteja persoanele trans. Abrogate în timpul erei Trump, măsurile de protecție au fost reabilitate de administrația Biden în primăvară. În cazul Gavin Grimm, autoritățile federale au fost de două ori de partea reclamantului. O altă dezamăgire pentru unii conservatori, după ce Curtea Supremă a refuzat preluarea cazului în iunie anul trecut.

26 august marchează un moment decisiv în această aventură pe termen lung. Consiliul școlar Gloucester a decis în cele din urmă să accepte cererile lui Gavin Grimm și să îl despăgubească. El a informat instanța federală cu privire la decizia sa finală. Într-o scurtă declarație, membrii săi au confirmat această decizia, dar au ales să nu facă „niciun comentariu cu privire la acest subiect”.

Un ton foarte diferit de cel care poate fi citit în comunicatul de presă al proiectului ACLU LGBTQ & HIV – Uniunea Americană pentru Libertăți Civile – asociația laudă sfârșitul „acestei lungi dispute” prin avocatul său principal, Josh Block. El speră că „despăgubirile vor da de gândit altor consilii școlare înainte ca aceștia să utilizeze discriminarea pentru a obține foloase politice”.

Gavin Grimm, ales acum în consiliul administrativ al ACLU, se bazează pe acest rezultat pentru a transmite „un mesaj puternic altor sisteme școlare”. „Discriminarea este o bătălie pierzătoare”, concluzionează el.

Sursa: Slate

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook