SUA solicită eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevich, arestat după ce avionul în care se afla a fost deturnat

SUA solicită eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevich, arestat după ce avionul în care se afla a fost deturnat

Statele Unite „condamnă ferm” deturnarea aeronavei Ryanair de către regimul de la Minsk și transmite statului Belarus să îl elibereze de urgență pe jurnalistul Roman Protasevich, care se afla la bord și a fost arestat după aterizarea forțată pe aeroportul din Minsk.

„Acest act șocant” pus în scenă de guvernul președintelui Aleksandr Lukașenko „a periclitat viețile celor 120 de persoane aflate la bord, printre care și cetățeni americani”, spune Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, adăugând că Statele Unite doresc întrunirea de urgență a Consiliului Organizației Internaționale pentru Aviație Civilă pentru a dezbate evenimentul.

El transmite că SUA condamnă „practicile de hărțuire și detenție a jurnaliștilor puse la cale de regimul lui Lukașenko”.

Știrea inițială

Roman Protasevich, jurnalist bielorus, a fost arestat după ce regimul Lukașenko a determinat un avion RyanAir să aterizeze forțat pe un aeroport din Minsk.

Aeronava efectua un zbor Atena – Vilnius, dar cu aproximativ 10 minute înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, o persoană de la bord a lansat o alarmă falsă cu bombă. Un avion de luptă Mig 29 a fost lansat din Minsk, iar aeronava RyanAir a fost forțată să aterizeze.

Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut și riscă pedeapsa cu moartea. El a criticat în repetate rânduri regimul lui Lukașenko, iar anul trecut a realizat o campanie împotriva brutalității poliției în timpul protestelor anti-guvernamentale. Este trecut pe lista persoanelor implicate în acte de terorism.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook