Primarul din Chicago acordă interviuri doar jurnaliștilor de culoare, la doi ani de la preluarea mandatului

Primarul din Chicago acordă interviuri doar jurnaliștilor de culoare, la doi ani de la preluarea mandatului

Primarul orașului Chicago, Lori Lightfoot, a anunțat miercuri că va acorda interviuri individuale numai reporterilor de culoare, la aniversarea a doi ani de când a preluat funcția de primar, deoarece corpul de presă al Primăriei este „copleșitor de alb”, într-un oraș mult mai divers.

Lightfoot a spus că redacțiile trebuie să facă mai mult în ceea ce privește diversitatea. Ea a transmis canalelor mass-media planul de a acorda interviuri individuale doar reporterilor de culoare, printr-o scrisoare și o serie de tweet-uri.

„Este posibil să fi auzit deja vestea… cu ocazia aniversării a doi ani de la inaugurarea mea ca primar al acestui oraș, voi oferi interviuri individuale exclusiv jurnaliștilor de culoare”, a scris Lightfoot într-o scrisoare destinată presei locale. „Ca persoană de culoare, am făcut tot ce am putut pentru a lupta pentru diversitate și incluziune în fiecare instituție din care am făcut parte și a fi primar mă face să mă aflu într-o poziție unică pentru a atrage atenția asupra acestei probleme”.

„Am fost surprinsă încă din prima mea zi de campanie, din 2018, de albul copleșitor și masculinitatea presei din Chicago, a redacțiilor, a corpului de presă politică și, în mod specific, a corpului de presă al primăriei”, a adăugat ea. „Există femei de culoare care uneori acoperă administrația mea, dar sunt zero femei de culoare atribuite Primăriei. Zero. Mi se pare inacceptabil acest lucru”.

Lightfoot a cerut redacțiilor să „angajeze reporteri de culoare – și în special femei de culoare – pentru a acoperi subiectele politice din Chicago, și în special cele legate de primărie”. Ea a continuat: „Dacă aveți doar un reporter alb care acoperă Primăria, asigurați-vă că există și o persoană de culoare care să lucreze cu el”.

Restricțiile privind interviurile durează o singură zi.

Chicago este 33% alb, 29% hispanic sau latino, 30% negru și 7% asiatic, conform statisticilor Census Bureau.

În timp ce unii au lăudat mișcarea care deschide drumul spre echitate, unii jurnaliști de culoare au criticat anunțul.

„Sunt un reporter latino de la Chicago Tribune, cererea de interviu mi-a fost acceptată”, a scris pe Twitter reporterul Gregory Pratt. „Cu toate acestea, am cerut primăriei să ridice interdictia celorlalți, iar când a spus că nu o va face, am anulat cu respect. Politicienii nu pot alege cine îi intervievează”.

Alți reporteri au semnalat cazuri în care primăria nu a răspuns la solicitărilor jurnaliștilor de culoare.

„O reporteră asiatico-latină de la WBEZNews cere de câteva zile lui primarului să-și declare poziția față de un proiect de lege care ar obliga Chicago să înlocuiască liniile de apă de plumb, până în 2056. Ea nu a primit niciun răspuns”, a scris pe Twitter Monica Eng.

Sursa: CBS News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook