SUA| Nuntă cu 7.000 de invitați, fără măști și distanțare. „Este o lipsă de respect”

SUA| Nuntă cu 7.000 de invitați, fără măști și distanțare. „Este o lipsă de respect”

Pe 8 noiembrie, rabinul șef din New York, Satmar Aaron Teitelman, de la sinagoga hasidică din Brooklyn, a sărbătorit în secret nunta nepotului său. Ceremonia a avut loc la sinagoga Yetev Lev din Williamsburg. Oaspeții au fost filmați dansând și cântând unul lângă altul, fără a pastra distanța și fără măști. Capacitatea sălii este de 7.000 de persoane.

Nu au fost divulgate informații despre eveniment

„Datorită situației actuale a restricțiilor guvernamentale, pregătirile au fost făcute în secret și discret, pentru a nu atrage atenția străinilor”, relatează ziarul idiș Der Blatt în ediția din 13 noiembrie, conform New York Post.

„În ultimele săptămâni, organizatorii au lucrat pentru a pune totul la cale, în secret. Toate informațiile referitoare la petrecere au fost transmise oral, fără notificare scrisă, fără afișe pe pereții sinagogii, fără invitații trimise prin poștă și fără raportări în vreo publicație”.

Luna trecută, statul a anulat o altă nuntă, planificată pentru nepotul rabinului șef Satmar Zalman Teitelbaum, fratele și rivalul lui Satmar Aaron Teitelman. Evenimentul a fost anulat deoarece erau așteptate peste 10.000 de persoane.

La începutul lunii octombrie, cartierul Borough Park, situat mai la sud, care găzduiește o mare comunitate evreiască ortodoxă, a fost scena unor proteste tensionate împotriva noilor restricții impuse lăcașurilor de cult și afacerilor neesențiale.

A doua zi după ce imaginile au fost publicate de „The New York Post”, guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a declarat că este pregătit să depună o plângere și a numit căsătoria „lipsită de respect” – într-un oraș în care coronavirusul a ucis peste 25.000 de oameni.  „Dacă, drept răspuns la anularea nunții din octombrie, reacțiile au fost ‘Vom avea o nuntă secretă’, ar fi cu adevărat șocant și total necinstit. Este ilegal și ar trebui să efectuăm o investigație solidă”, a adăugat el. O astfel de investigație este deja în desfășurare, a declarat pentru NBC un purtător de cuvânt al primarului din New York, Bill de Blasio, în timp ce oficialii sinagogii refuză să comenteze.

Începând cu 18 noiembrie, statul New York clasifică districtele după culoare, pentru a informa despre evoluția micro-focarelor. Chiar și în zonele care nu sunt galbene sau portocalii este necesar ca un lăcaș de cult să poată găzdui doar 50% din capacitatea totală. Oamenii din familii diferite trebuie să păstreze o distanță de doi metri.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook