SUA| Grace, 15 ani, se află de 73 de zile în închisoare pentru că nu și-a făcut temele

SUA| Grace, 15 ani, se află de 73 de zile în închisoare pentru că nu și-a făcut temele

„Dă-ți o șansă să mergi până la capăt și să termini în sfârșit ceva din viața ta…”. Pe 20 iulie, după trei ore de audiere, aceasta a fost fraza pe care judecătorul din Oakland, Mary Ellen Brennan, i-a spus-o unei adolescente de 15 ani poreclită „Grace” pentru a-i păstra anonimatul.

Un mod de a-i spune tinerei că nu, nu va ieși din închisoare prea curând. Infracțiunea comisă de această elevă de clasa a X-a de la liceul Groves High School? Nu și-a făcut temele online, așa cum trebuia.

Test eșuat

Povestea a început cu câteva luni în urmă. În noiembrie 2019, Grace și-a văzut propria mamă depunând o plângere pentru violență, în urma unei altercații între ele. Apoi a fost adăugată la dosar o a doua plângere, pentru furt. În aprilie, după finalizarea procedurii legale, ea a fost eliberată de sub control judiciar. Câteva săptămâni mai târziu, asistenta socială care o supraveghea pe tânăra află că nu s-a trezit la timp într-o dimineață pentru școala la distanță și că nu și-a făcut temele online.

Pentru judecător, înștiințat imediat, nu există nicio îndoială: Grace a încălcat condițiile de probațiune, ceea ce a făcut să fie încarcerată în centrul local de detenție pentru minori. În urma acestei decizii, ea a petrecut deja 73 de zile în arest.

O poveste care începe să facă valuri în Statele Unite. Chiar dacă adolescenta a comis într-adevăr o infracțiune atacând-o pe mama ei, Grace rămâne o tânără de culoare, de numai 15 ani, suferind de tulburări semnificative de atenție și pedepsită sever de justiție, care o monitorizează îndeaproape din aprilie. Mulți văd acest lucru ca un exemplu de rasism sistemic în lumea închisorilor americane în care minorii, în special, nu au nici un mijloc de apărare.

Susținută de Hillary Clinton

Grace și-a petrecut câteva luni în închisoare din cauza unei erori. Având nevoie de atenție specială din cauza lipsei de concentrare, tânăra era foarte îngrijorată de faptul că trebuia să ia cursuri online și să depună temele online (un proces impus de epidemia de coronavirus), în special pentru că știa că este urmărită de asistenta ei socială. Aceasta nu a împiedicat-o să adopte o conduită exemplară, fără niciun act de violență, după cum a asigurat mama sa și să reușească să-și îndeplinească toate celelalte atribuții, cu o singură excepție.

Aleasă la Camera Reprezentanților din Michigan, democratul Debbie Dingell a denunțat un tratament părtinitor. „Dacă ar fi fost albă, mă întreb dacă judecătorul ar fi acționat la fel …”, a spus ea pentru MSNBC. Alți parlamentari au deplâns faptul că tânăra se află în detenție în mijlocul unei pandemii, într-un moment în care ar trebui să fie înconjurată de atenție. Și Hillary Clinton a reacționat: „Eliberați-o”.

O intervenție care ar putea în cele din urmă să permită eliberarea tinerei. Atât la nivel local cât și pe internet, susținătorii fetei se organizează. În preajma liceului și în comunitatea sa, cetățenii se mobilizează masiv pentru a cere să fie eliberată, iar pe rețelele de socializare circulă petiții și se strâng fonduri.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook