SUA| Covid-19 va fi a treia cea mai importantă cauză a deceselor în acest an. Pragul de 200.000 de victime a fost depășit

SUA| Covid-19 va fi a treia cea mai importantă cauză a deceselor în acest an. Pragul de 200.000 de victime a fost depășit

Cu șase săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, Statele Unite au de pragul de 200.000 de decese atribuite Covid-19, potrivit Universității Johns Hopkins.

Cifra de referință a universității din Baltimore a arătat marți dimineață 200.005 decese, din 6,9 milioane de cazuri în America, cea mai afectată țară din lume. O mortalitate pe care mai multe modele o anticipaseră din august.

„Covid va fi a treia cauză de deces în acest an în Statele Unite, mai mult decât decesele produse de accidente, accidente vasculare cerebrale și Alzheimer”, a scris pe Twitter Tom Frieden, fost director al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). „Subestimăm pericolul acestui virus pentru noi și pentru cei pe care îi afectează deciziile noastre”. Doar cancerul și bolile cardiovasculare vor ucide mai mult decât Covid-19 anul acesta în SUA. 

În ultimele șapte zile, aproximativ 5.300 de persoane au murit din cauza virusului în Statele Unite, comparativ cu aproximativ 2.000 în Uniunea Europeană, potrivit datelor compilate de AFP din surse oficiale. Raportat la populație, coronavirusul ucide zilnic de patru ori mai mult în America decât în ​​Europa. Cel puțin 6.000 de pacienți sunt spitalizați într-o unitate de terapie intensivă și 1.500 au nevoie de respirație artificială, potrivit Proiectului de urmărire Covid Covid Tracking Project.

În campanie

Deoarece virusul este mai răspândit geografic decât în ​​primăvară, dar nu provoacă suprasolicitarea spitalelor, el nu apare în centrul preocupărilor lui Donald Trump, care se află în campanie pentru alegerile prezidențiale de pe 3 noiembrie.

În ciuda circulației foarte active a virusului în centrul Statelor Unite, liderul nu are în vedere noi măsuri restrictive, ca în alte părți ale lumii unde epidemia repornește. El pariază pe aprobarea unui vaccin până la sfârșitul lunii octombrie. „Vom distribui un vaccin, vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei și vom intra într-o nouă eră fără precedent de prosperitate, cooperare și pace.”, a declarat Donald Trump marți, într-un mesaj preînregistrat pentru Adunarea Generală a ONU.

Numărul dozelor unui posibil vaccin va fi totuși foarte limitat în primele luni. Până în al doilea trimestru al anului 2021, când teoretic se vor fi fabricat suficiente doze pentru a imuniza 330 de milioane de americani, totul indică faptul că, în acest ritm, câteva zeci sau sute de mii de americani ar putea să devină victime ale SARS-Cov-2. „America a plătit un preț mai mare decât orice altă țară din lume”, a declarat luni Joe Biden, adversarul democrat pentru Casa Albă. „Din cauza minciunilor și incompetenței lui Donald Trump din ultimele șase luni, am suferit unele dintre cele mai grave pierderi din istoria americană”.

Președintele a minimizat public severitatea pandemiei încă de la început, ascunzând americanilor faptul că virusul circulă și că e mai periculos decât gripa. Guvernul său a oprit un plan de distribuție a măștilor pregătit de US Post Office și, pentru a încuraja revenirea la normalitate, a forțat CDC să-si schimbe recomandările.  

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook