Studiu îngrijorător. Câte grame de plastic ajung săptămânal în organismul uman

Studiu îngrijorător. Câte grame de plastic ajung săptămânal în organismul uman

În fiecare săptămână în corpul uman ajung 5 grame de plastic, echivalentul unui card de credit, arată un studiu WWF International, citat de Reuters.

Oamenii respiră bucățele microscopice de plastic și mănâncă și beau apă care conține plastic, în fiecare zi. Plasticul nu este biodegradabil. În schimb, se descompune în bucăți din ce în ce mai mici și, în cele din urmă, se răspândește peste tot, inclusiv în lanțul alimentar. Bucățelele au dimensiuni mai mici decât semințele de susan.

Oamenii ar putea ingera echivalentul unui card de credit din plastic pe săptămână, în principal în apa potabilă, dar și prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încât plasticul din sistemele lor digestive este, de asemenea, ingerat. Și mierea este un aliment care conține plastic în cantități mai mari.

În aceste condiții, oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, într-un an 250 de grame de plastic, cît să umple o farfurie, iar pe parcursul vieții – 79 de ani în medie – cantitatea ajunge la 20 de kilograme, cât două tomberoane pentru gunoi.

Plasticul menționat provinde din varii surse, cum ar fi recipientele din plastic pentru apă și răcoritoare. În lume în jur de 1 milion de butelii din plastic sunt aruncate în fiecare minut, iar datele Euromonitor International arată că peste 480 de miliarde de recipiente sunt vândute anual.

Pentru a vizualiza aceste cantități, trebuie spus că înălțimea grămezii de recipiente aruncate într-o oră depășește înălțimea statuii lui Isus aflată la Rio de Janeiro, grămada aruncată într-un an este mai înaltă decât Burj Khalifa din Dubai, iar cea din zece ani atinge 2,4 kilometri înălțime.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook