Studiu independent| 8% dintre persoanele vaccinate anti-Covid dezvoltă efecte adverse, jumătate se simt mai bine decât înainte de inoculare

Studiu independent| 8% dintre persoanele vaccinate anti-Covid dezvoltă efecte adverse, jumătate se simt mai bine decât înainte de inoculare

Mai puțin de una din 12 persoane vaccinate raportează reacții adverse în săptămâna de după inocularea serului anti-Covid, iar aproape jumătate spun că se simt mai bine față de perioada precedentă vaccinării, arată studiul Vac4Covid, care a recrutat peste 12.000 de britanici.

7,9% dintre participanți au raportat efecte secundare care le-au întrerupt activitățile zilnice – cele mai comune au fost febră, dureri de cap și oboseală.

45% dintre participanți spun că s-au simțit mai bine în primele șapte zile după inoculare, potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității Dundee.

„Efectele secundare ale vaccinurilor Covid-19 au reprezentat un subiect de dezbatere, dar cifra de 7,9% este în concordanță cu cea la care ne așteptăm în cazul oricărui vaccin, cum este si cel anti-gripal”, spune dr. Amy Rogers, cercetător implicat în studiu.

„Rezultatele ar trebui să ofere încredere oricui este încă îngrijorat în privința efectelor secundare ale vaccinurilor anti-Covid.”

Studiul arată și că reacțiile adverse pot fi diferite, în funcție de tipul vaccinului primit.

Cei care aleg produsul AstraZeneca sunt predispuși să dezvolte dureri de cap și stări de oboseală după fiecare dintre doze, iar cei vaccinați cu Pfizer au tendința de a dezvolta efecte adverse după a doua doză.

Coordonatorul studiului Vac4Covid, prof. Tom MacDonald, spune că studiul a fost realizat complet independent, fără implicarea producătorilor de vaccinuri. „Considerăm că este un aspect important, care îi va face pe cititori să aibă încredere în rezultatele noastre.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook