Studiu CDC: Vaccinul oferă o protecție mai bună împotriva spitalizării decât trecerea prin boală, în cazul unei reinfectări cu SARS-Cov-2

Studiu CDC: Vaccinul oferă o protecție mai bună împotriva spitalizării decât trecerea prin boală, în cazul unei reinfectări cu SARS-Cov-2

Un studiu desfășurat la nivel național de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA arată că vaccinurile ARNm anti-Covid sunt asociate cu o imunitate semnificativ mai mare decât o infectare anterioară cu SARS-Cov-2. În rândul pacienților Covid care au avut nevoie de spitalizare, persoanele nevaccinate, dar infectate anterior, au fost de până la cinci ori mai numeroase decât cele care erau vaccinate dar nu au trecut prin boală.

Raportul confirmă cercetările care sugerează că vaccinurile oferă o protecție mai puternică împotriva coronavirusului decât imunitatea dobândită prin infectare.

Cercetătorii de la CDCs VISION Network au adunat date de la peste 201.000 de pacienți spitalizați în nouă state diferite. Aproximativ 7.000 de persoane se încadrează în criteriile acestui studiu. Echipa de cercetare a analizat numărul de persoane nevaccinate care au avut un test Covid-19 pozitiv cu mai mult de trei luni înainte de a fi spitalizate, precum și numărul de persoane care au primit vaccinul Pfizer sau Moderna și care nu au fost diagnosticați cu Covid înainte de a fi internate în spital.

Echipa de cercetare a descoperit că, în general, adulții nevaccinați care au trecut prin boală aveau o probabilitate de aproximativ cinci ori mai mare de a fi spitalizați în urma unei reinfectări decât cei care au fost vaccinați.

„Datele oferă dovezi puternice care arată că vaccinurile oferă o protecție superioară împotriva Covid-19, față de imunitatea naturală”, spune Shaun Grannis, vicepreședinte al departamentului pentru date și analize al Institutul Regenstrief și profesor de medicină de familie la Indiana University School of Medicament. „Mulți au întrebat dacă ar trebui să se vaccineze, din moment ce au fost deja infectați – această cercetare arată că răspunsul este da”. Institutul Regenstrief oferă date și expertiză rețelei VISION.

Eficiență mai mare pentru cei peste 65 de ani

Analiza datelor a constatat, de asemenea, că în rândul adulților peste 65 de ani, vaccinurile ARNm au fost de aproape 20 de ori mai eficiente în prevenirea spitalizărilor față de infectarea anterioară.

Descoperirile studiului sunt în concordanță cu datele de laborator conform cărora vaccinurile ARNm creează niveluri ridicate de anticorpi, în timp ce persoanele vindecate de Covid prezintă un tipar variabil de imunizare, mai ales dacă au avut simptome ușoare sau au fost asimptomatici.

Rețeaua VISION, care a realizat studiul, include șapte organizații care contribuie și analizează date din sistemele de sănătate din SUA pentru a afla mai multe despre Covid-19. Pe lângă Regenstrief Institute, alți membri sunt Columbia University Irving Medical Center, HealthPartners, Intermountain Healthcare, Kaiser Permanente Northern California, Kaiser Permanente Northwest și University of Colorado.

Sursa: Wall Street Journal

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook