A fost dezvoltat vaccinul anti-Covid sub formă de plasture. Primele studii indică eficiență mai mare față de administrarea convențională

A fost dezvoltat vaccinul anti-Covid sub formă de plasture. Primele studii indică eficiență mai mare față de administrarea convențională

Un studiu pe șoareci, publicat vineri în revista Science Advances, a dat rezultate promițătoare. Plasturele folosit are 1 cm pe 1 cm, este din plastic, are peste 5.000 de ace minuscule pe suprafața sa, „atât de mici încât nici nu le poți vedea”, potrivit descrierii doctorului David Muller, coautor al studiului și virusolog la Universitatea din Queensland, Australia.

Acele au fost acoperite cu vaccin, care intră astfel în piele. Plasturele se atașează cu ajutorul unui aplicator (care arată ca un puc de hochei). Cercetătorii au folosit un așa-numit vaccin subunitar, reproducând proteina spike specifică virusului SARS-Cov-2. Șoarecii au fost vaccinați, unii cu plasture (aplicat timp de două minute), alții cu ace.

Pentru cei dintâi, „am obținut un răspuns imun foarte puternic, inclusiv în plămâni, ceea ce este important pentru Covid-19”, detaliază cercetătorul. Rezultatele obţinute au „depăşit” cu mult vaccinarea cu ac, spune el. În al doilea rând, a fost evaluată eficacitatea unei singure doze. Prin utilizarea unui adjuvant, care servește la stimularea răspunsului imun, șoarecii „nu s-au îmbolnăvit deloc”.

Ușor de administrat

De ce o astfel de eficiență? Vaccinurile sunt de obicei administrate prin injecții intramusculare. Însă mușchiul nu prezintă „multe celule imunitare, necesare pentru a susține vaccinul”, în comparație cu pielea, explică dr. Muller. În plus, inserarea acelor minuscule provoacă leziuni superficiale, care alertează însă organismul cu privire la o problemă și stimulează astfel răspunsul imunitar.

Avantajele tehnicii sunt clare, spune cercetătorul: în primul rând, vaccinul poate rămâne stabil o lună la 25 ° C și o săptămână la 40 ° C (comparativ cu câteva ore la temperatura camerei, pentru vaccinurile de la Pfizer sau Moderna). În plus, „este incredibil de ușor de administrat” – nu mai este nevoie de personal medical instruit.

Burak Ozdoganlar, profesor de inginerie la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, SUA, lucrează la acestfel de plasturi din 2007. Și vede un alt avantaj: „o cantitate mai mică de vaccin, administrată precis în piele, poate produce un răspuns imun similar cu o injecție intramusculară”, subliniază el. Un factor important, deoarece țările se luptă pentru doze. El poate produce 300 până la 400 de plasturi pe zi în laboratorul său, dar regretă că nu poate testa vaccinurile cu ARN mesager de la Pfizer sau Moderna, deoarece nu sunt autorizați să facă acest lucru de către laboratoare.

” Viitorul „

Plasturele folosit în studiu a fost realizat de compania australiană Vaxxas, cea mai avansată din industrie. Studiile clinice de faza 1 sunt planificate din aprilie. Alte două companii americane au lansat plasturi asemănători – Micron Biomedical și Vaxess. Cea din urmă, fondată în 2013 și cu sediul în Massachusetts, lucrează la un plasture ușor diferit. Vaccinul este plasat chiar în vârfurile specifice, care se dizolvă în piele pentru a-l elibera.

„Lucrăm la un vaccin combinat, sezonier, împotriva Covid-19 și a gripei, care va fi trimis direct pacienților, care și-l vor administra singuri”, spune directorul general al companiei, Michael Schrader. Vaccinul anti-Covid folosit va fi cel al companiei Medigen, autorizată în Taiwan. Vaxess tocmai a deschis o fabrică lângă Boston, cu finanțare de la Institutul Național de Boli Infecțioase din SUA (NIAID). Scopul: producerea unor plasturi cu ajutorul cărora să vaccineze între 2.000 și 3.000 de persoane în cadrul studiilor clinice, care urmează să fie lansate vara viitoare.

Capacitatea de producție rămâne adevăratul obstacol în calea dezvoltării acestei tehnologii, care ar putea fi folosită pentru multe alte vaccinuri sau medicamente. „Dacă vrei să lansezi un vaccin, trebuie să produci sute de milioane. Și nu avem această capacitate acum. Nimeni nu o are”, spune Michael Schrader, care consideră că primele produse de acest tip vor ajunge pe piață în următorii trei ani. Dar pandemia a dat un impuls, spune el, și a atras investitori. „Din punctul meu de vedere, este viitorul, este inevitabil. În următorii zece ani, vom asista la o revizuire radicală a mijloacelor de distribuire a vaccinurilor în întreaga lume.”

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook