Strategia câștigătoare| Suedia, la cel mai scăzut nivel al epidemiei din martie încoace. Restul Europei suferă

Strategia câștigătoare| Suedia, la cel mai scăzut nivel al epidemiei din martie încoace. Restul Europei suferă

În timp ce majoritatea statelor europene înregistrează o creștere a curbei de infectare, Suedia ajunge la cel mai scăzut nivel al numărului de cazuri noi de la începutul epidemiei.

Media ultimelor șapte zile este de 108 cazuri noi pe zi, sau cel mai scăzut nivel de după 13 martie. Doar 1,2% din cele 120.000 de teste efectuate săptămâna trecută au avut rezultat pozitiv.

Conform datelor furnizate de Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC), în ultimele 14 zile scandinavii au înregistrat 22,2 cazuri la 100.000 de locuitori, mult sub nivelul Spaniei (279), Franței (158), Cehiei (118), Belgiei (77) sau Marii Britanii (59).

De altfel, înregistrează mai puține cazuri decât vecinii norvegieni sau danezi.

Suedia a adoptat o strategie diferită față de restul lumii, nu a impus carantină totală și a luat puține măsuri restrictive, ceea ce a atras criticile întregii lumi.

„La noi nu a repornit epidemia, așa cum se întâmplă în alte țări”, spune Anders Tegnell, epidemiologul șef suedez și cel care este artizanul politicii „fără carantină”. El a acordat un interviu pentru France24 în care afirmă că suedezii sunt mulțumiți de gestionarea crizei coronavirusului.

„La final, vom vedea care este diferența între a găsi o strategie sustenabilă, pe care o poți aplica pe termen lung și o abordare prin care izolezi tot, redeschizi, blochezi iar, la nesfârșit.”.

Procedură diferită

Spre deosebire de alte țări, Suedia a oprit cursurile doar pentru cei de peste 16 ani, ceilalți elevi au continuat să meargă la școală, la capacitate maximă. Acum, toate școlile și universitățile sunt deschise.

A interzis întâlnirile mai mari de 50 de persoane, iar celor de peste 70 de ani sau din grupurile de risc li s-a recomandat să se auto-izoleze.

Cei 10 milioane de locuitori au fost sfătuiți să respecte regulile de distanțare fizică și să lucreze de acasă, dacă este posibil. Magazinele, barurile, restaurantele și sălile de sport au rămas deschise, iar purtarea măștilor nu a fost recomandată.

Johan Carlson, directorul departamentului de sănătate publică, susține că strategia a fost un succes pentru că a existat o comunicare clară și consistentă din partea autorităților, ceea ce a responsabilizat cetățenii.

„Intenția a fost ca oamenii să înțeleagă nevoia de a respecta recomandările și direcțiile pe care le-am transmis”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook