Stéphane Gayet: „Eradicarea virusului e o prostie. Va produce o boală infecțioasă sezonieră”

Stéphane Gayet: „Eradicarea virusului e o prostie. Va produce o boală infecțioasă sezonieră”

Stéphane Gayet este medic la CHU (Spitale universitare) din Strasbourg și lector la Universitatea din Strasbourg. Ea a oferit un interviu jurnaliștilor de la Atlantico, în care vorbește despre evoluția virusului, imunitatea de grup, revenirea la normal.

Atlantico: Coronavirusul va rămâne pentru totdeauna printre noi?

Stéphane Gayet: La începutul lunii august, în ciuda informațiilor zilnice ale căror principalul obiectiv este de a ne îndemna să fim atenți și să respectăm măsurile preventive (mască, distanță, igienă), putem spune că pandemia se oprește. Acest lucru este valabil pentru majoritatea țărilor care și-au gestionat epidemia într-un mod lucid, responsabil, voluntar și metodic; dar aceste calificative nu se aplică tuturor țărilor și mă gândesc în special la cele de pe continentul american, care dau impresia unei anumite imprudente.

Vă invit să urmăriți periodic nivelul celor șase indicatori principali:

1.Numărul zilnic de persoane recent internate.

2.Numărul zilnic de persoane recent admise la terapie intensivă.

3.Numărul zilnic de persoane nou decedate.

4.Numărul zilnic de persoane testate.

5.Numărul zilnic de persoane testate pozitiv.

6.Rata zilnică a testelor pozitive.

Acesti indicatori vă vor permite să știți unde ne aflăm.

Evoluția relației speciei umane cu acest nou virus SARS-CoV-2

Multe neadevăruri sunt spuse, scrise și propagate despre SARS-CoV-2. Când politicienii vorbesc despre un război împotriva virusului sau eradicarea virusului, e o prostie. Un virus nu este o ființă vie, ci este doar informația genetică protejată și asociată cu proteine ​​care sunt doar instrumentele necesare pătrunderii sale într-o celulă și replicării acestuia de către acea celulă.

Dintre toate virusurile patogene pentru oameni, doar virusul variolei este considerat oficial a fi eradicat; Am sperat în zadar să eradicăm virusul rujeolic… și este un eșec global, un eșec al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS); cu toate acestea, virusul rujeolic este strict uman, nu poate infecta niciun animal. Înțelegem că a vorbi despre eradicarea SARS-CoV-2 este un obiectiv nebunesc.

Ce putem spune despre eco-epidemiologia (ecologie și epidemiologie) CoVid-19?

În realitate, știința este bogată în incertitudini. Adevăr astăzi, neadevărat mâine; trebuie să acceptam acest lucru;

SARS-CoV-2 este un coronavirus, aproape de SARS-CoV-1 și MERS-CoV. Am pierdut urma SARS-CoV-1, dar nu și a MERS-CoV. Aceste coronavirusuri provin de la lilieci și trec la oameni prin alte mamifere. Există, de asemenea, alte patru coronavirusuri care provoacă răceli și uneori gastroenterită acută: acestea sunt coronavirusuri care sunt adaptate la om.

Având în vedere toate aceste date și ceea ce știm despre actuala pandemie, există toate motivele pentru a crede că SARS-CoV-2 va continua să infecteze oamenii mult timp, că va deveni un virus uman ca oricare altul (viruși responsabili de: herpes, varicela-zoster, mononucleoză infecțioasă, răceli, rujeolă, rubeolă, oreion, gastroenterită virală acută, conjunctivită virală acută, condiloame, condilom, hepatită A, hepatită B, hepatită C, gripă B și C, SIDA, polioză acută anterioară, dengue, chikungunya etc.). Marc Lipsitch a fost unul dintre primii care au sugerat că SARS-CoV-2 a devenit probabil un virus uman ca oricare altul; este profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard; Prin urmare, este posibil sau chiar probabil ca și CoVid-19 să devină o boală infecțioasă anuală sezonieră.

Este posibilă imunizarea globala? Ar trebui să abandonăm căutarea unui vaccin?

Problema imunității este deosebit de sensibilă pentru SARS-CoV-2. CoVid-19 este o boală imunizantă, este ceva dovedit. Pe de altă parte, nu se știe dacă această imunitate durează șase luni, un an, un an și jumătate, doi ani sau mai mult.

Ar trebui să ne concentrăm încă pe fenomenul de imunitate colectivă? Da, este încă pe ordinea de zi, si ea se stabilește încet în populatie, după cum se vede. Nu se pune problema renunțării la căutarea unui vaccin și, în orice caz, această cercetare nu va fi abandonată, fie doar și din cauza investițiilor deja făcute. Pe de altă parte, nu am terminat de discutat despre necesitatea de a-l face obligatoriu sau nu…

Există speranță pentru o revenire la normal?

După cum am spus deja, situația CoVid-19 pare să se normalizeze. Politicienii și înalții functionari din domeniul sănătății sunt îngrijorați. Dar profesioniștii din domeniul sănătății care cunosc virusologie, patologie infecțioasă și epidemiologie sunt liniștiti în legătură cu un „al doilea val”. Nu este suficient să fii medic pentru a avea o gândire și o opinie relevante în această privință.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook