Statul Missouri dă în judecată China pe motiv că a ascuns informații despre coronavirus

Statul Missouri dă în judecată China pe motiv că a ascuns informații despre coronavirus

Procurorul General la statului Missouri, Eric Schmitt, a anunțat că statul american dă în judecată China pentru rolul pe care l-a jucat în pandemia de coronavirus, principalele acuzații fiind mușamalizarea, ascunderea de informații, cenzurarea avertizărilor și eforturile prea mici pentru a preveni răspândirea bolii.

Cel puțin 6.105 de cazuri de Covid-19 au fost confirmate în Missouri și cel puțin 229 de decese, conform cifrelor centralizate de Johns Hopkins University.

Eric Schmitt a intentat un proces civil la curtea federală a districtului de est al statului Missouri.

„Autoritățile chineze au indus în eroare publicul, au tăinuit informații cruciale, au arestat pe cei care au lansat avertizări, au negat transmiterea de la om la om în ciuda evidenței, au distrus crecetări medicale extrem de importante, au permis ca milioane de oameni sa fie expuși virusului și chiar au stocat echipamente de protecție, toate acestea ducând la o pandemie globală care putea fi prevenită”, se arată în actul de acuzare depus la tribunal.

În document se arată că, deși medicii chinezi aveau indicii despre transmiterea virusului de la om la om, aceștia nu au informat Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, se susține că autoritățile chineze au făcut mult prea puțin pentru a preveni răspândirea virusului, lăsând mii de oameni să intre și să iasă din Wuhan.

Documentul mai arată că oficialii chinezi au făcut presiuni asupra specialiștilor care au publicat informații despre virus, printre ei fiind și medicul Li Wenliang, care a fost acuzat de către poliția din Wuhan că ar fi răspândit neadevăruri, după ce acesta a făcut schimb de informații despre virus cu colegii săi de breaslă. Wenliang a decedat ulterior din cauza virusului.

Tot în acest document se afirmă că autoritățile chineze au făcut stocuri de echipamente de protecție în vreme ce au ascuns detalii despre izbucnirea epidemiei, iar puținele echipamente puse la dispoziție erau defecte.

Totuși, experții în legislație spun că procesul are foarte puține șanse de reușită, pentru că statul chinez este protejat de imunitate suverană.

Sursa: CNN

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook