Statul belgian are termen 30 de zile să ridice toate restricțiile Covid. Decizia instanței

Statul belgian are termen 30 de zile să ridice toate restricțiile Covid. Decizia instanței

Instanța de fond de la Bruxelles a dispus statului belgian să ridice toate măsurile anti-Covid-19 în termen de 30 de zile, conform ordinului consultat de ziarul La Libre. Autoritățile au o lună la dispoziție pentru a include deciziile în legislația de reglementare. Dacă nu respectă termenul stabilit de instanța de fond de la Bruxelles, statul va trebui să plătească o amendă de 5.000 de euro pe zi.

„Un discurs dual din partea statului belgian”

Totul a început atunci când, pe 12 martie, avocații Ligii pentru Drepturile Omului (LDH) și echivalentul său flamand, Liga voor Mensenrechten, au pledat în fața Tribunalului de Primă Instanță de la Bruxelles, după un apel împotriva statului belgian din 22 februarie.

LDH a dorit să știe dacă măsurile introduse pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului – și, prin urmare, decretele ministeriale adoptate în timpul acestei crize – respectă prescripțiile legale. Prin urmare, miercuri, instanța a decis în favoarea organizațiilor care luptă pentru apărarea drepturilor omului, condamnând statul belgian.

Hotărârea specifică faptul că statul belgian, reprezentat de ministrul de Interne, trebuie să „ia toate măsurile adecvate pentru a pune capăt situației de ilegalitate care decurge din măsurile de restricționare a drepturilor și libertăților fundamentale recunoscute de Constituție”.

Hotărârea indică decretul ministerial din 28 octombrie 2020, precum și decretele care au urmat. Încălcările sunt legate de temeiul juridic invocat de statul belgian, în acest caz legea din 15 iulie 2007. În acest sens, hotărârea pronunțată indică un „dublu discurs” susținut de autorități, care ar fi indicat, pe 25 februarie 2021, că legea din 2007 nu a fost creată pentru a face față unei situații precum cea pe care o trăim în prezent. Cu toate acestea, legea reprezintă una dintre bazele legale invocate de guvern. Prin urmare, instanta consideră că este vorba despre „un discurs dublu”.

Hotărârea prevede că toate măsurile introduse prin aceste decrete ministeriale trebuie ridicate în termen de 30 de zile, sub sancțiunea unei amenzi de 5.000 de euro pe zi în caz de întârziere.

„O victorie pentru democrație”

Pentru Audrey Lackner și Audrey Despontin, avocații care reprezintă cele două ligi, hotărârea reprezintă o victorie istorică. „Suntem încântați de această decizie, este o zi importantă pentru statul de drept și pentru democrație. De asemenea, suntem încântați că instanța a considerat măsurile ilegale, dat fiind faptul că legea din 2007 nu este făcută pentru a gestiona o pandemie și cu atât mai puțin pentru o perioadă de un an. Prin urmare, este necesar să se creeze o lege și să se organizeze o dezbatere parlamentară”.

„Consiliul de Stat s-a retras in propria carapace”

De fapt, dezbaterea parlamentară începe miercuri, în timpul unei sesiuni plenare dedicate exclusiv proiectului de lege privind pandemia.

Hotărârea pronunțată miercuri va influența măsurile aplicate în prezent? Nu, amintește Anne-Emmanuelle Bourgeaux, expert constituțional la Universitatea Mons. „Statul belgian are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde, dar până atunci suntem într-o perioadă de incertitudine. Hotărârea de astăzi demonstrează că era potrivit să denunțăm slăbiciunea bazei juridice obișnuite”.

Sursa: La Libre

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook