Persoanele vaccinate cu ambele doze nu poartă virusul și nu îl pot transmite, sugerează datele studiilor americane

Persoanele vaccinate cu ambele doze nu poartă virusul și nu îl pot transmite, sugerează datele studiilor americane

După ce comunitatea medicală a avertizat oamenii să fie prudenți chiar și după vaccinare, pentru că i-ar putea infecta pe cei vulnerabili, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite sugerează că riscul de transmitere nu este real. „Persoanele vaccinate nu poartă virusul – nu se îmbolnăvesc”, spune dr. Rochelle Walensky, director al CDC. „Asta nu se întâmplă doar în studiile clinice, ci este observat și în condiții reale”.

Walensky face referire la un studiu realizat de CDC care arată că cei vaccinați cu ambele doze ale unuia dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna nu transmit virusul. Cercetătorii au analizat nivelul de protecție oferit de vaccin în cazul a 4.000 de persoane vaccinate cu prioritate în opt zone din SUA. După prima doză, riscul de infectare a scăzut cu 80%, iar procentul a ajuns la 90% după a doua doză.

Fără a fi infectați, oamenii nu pot transmite virusul. Rezultatele sunt similare cu cele observate în studiile clinice, care au arătat o eficiență de 95% după ambele doze.

„Vaccinurile care sunt în prezent autorizate reprezintă factorul cheie care ar putea opri epidemia”, spune Rochelle Walensky. Totuși, CDC nu a făcut recomandări cu privire la schimbarea comportamentului celor vaccinați. Pentru moment, ei trebuie să respecte obligația de a purta mască și distanțarea.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook