Statele Unite se confruntă deja cu „al treilea val”. Cel mai înalt nivel de la sfârșitul lui iulie

Statele Unite se confruntă deja cu „al treilea val”. Cel mai înalt nivel de la sfârșitul lui iulie

Situația epidemică se deteriorează din nou peste Atlantic, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Dacă Europa se confruntă cu un al doilea val, Statele Unite par să înregistreze deja un al treilea. În ultimele șapte zile, țara tocmai a depășit din nou limita de 50.000 de infectări noi la fiecare 24 ore. America a atins cel mai înalt nivel la sfârșitul lunii iulie, cu aproape 67.000 de cazuri, apoi a coborât sub 35.000, la jumătatea lunii septembrie.

Aceste cifre par foarte mari, comparativ cu primul val al epidemiei, care rămâne totuși cel mai grav, cu peste 2.000 de decese înregistrate zilnic la jumătatea lunii aprilie. Motivul este simplu: Statele Unite, ca și alte țări, și-au mărit capacitatea de testare, ceea ce a mărit în mod logic numărul de cazuri detectate.

Deocamdată, acest „al treilea val” american nu a fost resimțit pe curba mortalității: sunt înregistrate în jur de 700 de decese pe zi, cifră care a rămas mai mult sau mai puțin constantă de la începutul lunii septembrie, față de peste 1.000 în timpul celui de-al doilea val, din august. Lucrurile s-ar putea schimba rapid, deoarece mai multe state înregistrează în prezent o creștere a numărului de spitalizări.

Pentru a „păstra controlul epidemiei”, dr. Fauci spera la o contaminare de cinci ori mai mică

Revista New York Magazine spune că termenul de „al treilea val” este incorect, deoarece epidemia nu a încetat cu adevărat din primăvară, activându-se ici-colo la nivel local. Acest lucru e „și mai îngrijorător”, notează ziarul, deoarece se pare că revine la un nivel ridicat. La sfârșitul lunii septembrie, imunologul Anthony Fauci, consilierul Casei Albe, a considerat imperativ să limiteze „în următoarele săptămâni” numărul de infectări la pragul de 10.000 de contaminări pe zi pentru a „păstra controlul asupra acestei epidemii”. Un nivel de cinci ori mai mic decât cel observat astăzi.

Cu aproximativ 215.000 de victime ale Covid-19, Statele Unite sunt deja țara care a plătit cel mai mare preț în timpul acestei pandemii. În prezent, Florida, Texas și California sunt statele cu cele mai multe decese. Nimic anormal, deoarece acestea sunt și cele mai populate state din Statele Unite. Sunt, de asemenea, cei care înregistrează cel mai mare număr de cazuri zilnice. Dar situația rămâne astăzi mai favorabilă decât cea trăită în timpul verii.

27 din cele 50 de state ale țării experimentează „răspândirea necontrolată” a virusului

Pe de altă parte, alte state se confruntă cu tendințe mult mai alarmante. Acesta este în special cazul a patru dintre cele situate în Midwestul american: Dakota, Montana și Wisconsin. Conform ultimelor cifre, aceste teritorii înregistrează între 45 și 73 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în fiecare zi, cu mult peste media americană (15) și în creștere constantă timp de o lună.

Site-ul Covid Exit Strategy, fondat de un grup de experți în sănătate publică, indică alte 23 de state care se confruntă cu o „răspândire necontrolată” a virusului, chiar și la niveluri încă scăzute.

Sursa: Le Journal du Dimanche

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook