Statele europene încearcă să „salveze Crăciunul” prin restricții dure. Ce strategii aplică fiecare țară

Statele europene încearcă să „salveze Crăciunul” prin restricții dure. Ce strategii aplică fiecare țară

Răspunzând declarațiilor șefului de cabinet al președintelui american Donald Trump, care a sugerat duminică că Statele Unite renunță la încercarea de a controla boala și, în schimb, pariază pe medicamente și vaccinuri, șeful OMS a spus ca este „periculos sa renunțăm la controlul„ pandemiei.

„Nu trebuie să renunțăm și de aceea spunem că suntem de acord cu șeful de cabinet când spune că protejarea celor mai vulnerabili este importantă, dar a renunța la controlul asupra pandemiei este periculos” a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În Italia, noile măsuri introduse pentru a opri răspândirea epidemiei Covid-19, în speranța că astfel poate fi „salvat Crăciunul”, au fost întâmpinate cu furie.

Decizia prim-ministrului italian Giuseppe Conte de a închide toate teatrele, cinematografele și sălile de sport timp de o lună a fost numită „recunoasterea eșecului” de către criticii săi și a făcut oamenii de știință să se întrebe dacă acest lucru este suficient pentru a stopa răspândirea virusului.

La Roma, Vaticanul a anunțat că Papa Francisc va oficia fără credincioși slujba de Crăciun, așa cum a făcut și de Paști, potrivit agenției de știri catolice (CNA).

Virusul continuă să se răspândească în toată Europa, iar Spania a impus o nouă stare de urgență, cu stingeri de noapte. Catalonia (Nord-Est) are în vedere chiar izolarea populației la sfârșit de săptămână, iar regiunea Aragon a decis să-și închidă teritoriul.

În Franța, unde duminică a fost înregistrat un nou record zilnic, cu peste 52.000 de cazuri suplimentare de Covid-19, perspectiva unei noi izolări prinde contur.

Un al doilea val „brutal” ar putea fi chiar „mai puternic decât primul”, a anunțat președintele Consiliului științific care ghidează guvernul.

Numărul de noi cazuri pozitive a scăzut la 26.000 luni, dar peste 2.700 de pacienți cu Covid-19 sunt acum internați la Terapie Intensivă.

În Germania, renumitul târg de Crăciun din Nürnberg, care atrage aproximativ două milioane de vizitatori, a fost anulat anul acesta.

La rândul său, guvernul din Slovenia a anunțat înăsprirea izolării parțiale deja în vigoare și consolidarea controalelor la frontieră.

În Norvegia, noi restricții vor intra în vigoare la Oslo, unde purtarea obligatorie a unei măști de protecție este extinsă. Barurile capitalei, deja obligate să nu mai servească după miezul nopții, nu vor mai putea accepta noi clienți după ora 22:00.

Și în Belgia, unde numărul contaminărilor s-a triplat în ultimele cinci săptămâni, ajungând la 321.031 de cazuri, vacanțele școlare pentru Ziua Tuturor Sfinților au fost prelungite, iar școlile au fost forțate să se adapteze la progresul puternic al virusului pentru a nu risca să se agraveze o situație deja „dramatică” în structurile de asistență medicală.

Pandemia a ucis cel puțin 1,15 milioane de oameni din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unei evaluări stabilite luni de AFP, din surse oficiale. Aproape 43,1 milioane de cazuri au fost diagnosticate oficial.

Statele Unite sunt cea mai afectată țară, cu 225.239 de decese, urmată de Brazilia (157.134), India (119.014), Mexic (88.924) și Regatul Unit (44.896).

Cu toate acestea, unii văd sfârșitul lumina de la capătul tunelului: Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, va iași din izolare săptămâna aceasta, după aproximativ patru luni de restricții care au costat foarte scump.

„Salvați Crăciunul!”

În contrast, Statele Unite au raportat un număr record de noi cazuri Covid-19 în acest weekend, candidatul la președinție Joe Biden acuzând guvernul președintelui Donald Trump că flutura „steagul alb al înfrângerii”, după ce a recunoscut că „va renunța să controleze epidemia”.

Uniunea Europeană a decis să reducă întâlnirile fizice ale oficialilor și experților, în favoarea videoconferințelor, din cauza creșterii numărului de contaminări la Bruxelles.

În Țara Galilor, restricțiile au provocat furie și confuzie. Locuitorii nu au dreptul de a cumpăra cărți sau haine pentru bebeluși, nici măcar din magazinele deschise: izolați începând de vineri și limitați la achiziționarea de produse „esențiale”, peste 65.000 de galezi au semnat luni o petiție, cerând abandonarea acestor reguli considerate disproporționate”.

În ceea ce privește vaccinurile, compania farmaceutică britanică AstraZeneca a anunțat că formula sa aflată în curs de dezvoltare provoacă un răspuns imun încurajator la adulții tineri, dar și la persoanele în vârstă.

„Este încurajator să vezi răspunsuri imune similare între vârstnici și tineri”, a spus un purtător de cuvânt al laboratorului care lucrează la vaccin la Universitatea din Oxford.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook