Sputnik V, efecte adverse grave pe plan politic. Arma prin care Putin destabilizează Europa

Sputnik V, efecte adverse grave pe plan politic. Arma prin care Putin destabilizează Europa

Vaccinul rusesc Sputnik V poate provoca reacții adverse politice grave. Primul ministru al Slovaciei a simtit pe pielea lui acest lucru. Confruntat cu demisii în cascadă a miniştrilor săi, Igor Matovic a anunțat duminică că îşi va depune curând mandatul – s-a oferit să facă schimb de funcții cu ministrul său de Finanțe, Eduard Heger. Vina liderului? A comandat în secret 200.000 de doze de ser anti-Covid livrat de Moscova. Apoi a defilat ca salvator al națiunii în fața avionului care livra două prime loturi, pe aeroportul din Kosice.

Dar Matovic nu și-a avertizat partenerii de coaliție, revoltați de achiziționarea vaccinului, care nu este încă aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Un ser numit „instrument de război hibrid” al rușilor de către ministrul slovac de externe, Ivan Korcok. În ultima perioadă, presiunea a crescut în această țară pro-UE: un sondaj a arătat că 80% din populație dorea plecarea premierului, cerută și de președintele Zuzanna Caputova. La aproape o lună de la livrare, dozele așteaptă în frigidere…

Vladimir Putin îşi freacă mâinile de fericire. Cel caruia îi place atât de mult să-i divizeze pe cei 27 are o armă de destabilizare în masă – Sputnik V. Și asta, într-un moment în care Europa îl acuză de otrăvirea și reținerea adversarului Alexei Navalny.

Lăudat de revista științifică The Lancet în februarie, în prezent în curs de examinare de către Agenția Europeană pentru Medicamente, vaccinul rusesc dinamiteaza încercarea de coeziune vaccinală a UE. Confruntate cu un al treilea val de epidemie agravat de variante mai contagioase și mai letale, unele state membre încalcă regulile și se îndreaptă spre Moscova. „Putin a reușit, pentru că nu impune nimic și răspunde doar celor care solicită”, notează Jacques Rupnik, director de cercetare la Ştiințe Politice.

Nu doar în Slovacia există dispute privind vaccinul rusesc. Este și cazul țării vecine, Cehia – cele două țări au înregistrat în ultimele săptămâni cele mai ridicate rate de contaminare și deces din lume. Președintele Milos Zeman a anunțat că a plasat o comanda la Moscova, în timp ce premierul Andrej Babis amenință să retragă aprobarea autorităților sanitare. Ministrul Sănătății din Cehia, Jan Blatni, avertizează: va refuza orice vaccin care nu obține aprobarea EMA.

Disensiunea domnește și în Italia. Noul premier, Mario Draghi, insistă asupra importanței coordonării europene pentru furnizarea de vaccinuri. Cu toate acestea, regiunea Campania a anunțat că a semnat un contract, operațional dacă este aprobat de autorități, pentru imunizarea a 4,5 milioane de persoane cu Sputnik V. Alte trei regiuni – Umbria, Lazio și Sardinia – și-au exprimat, de asemenea, interesul.

De fapt, întârzierile privind livrările de vaccinuri comandate de UE alimentează tentația Sputnik V. Cancelarul austriac Sebastian Kurz negociază și el cu Moscova, anunțând marți, 30 martie, o posibilă livrare a „300.000 de doze în aprilie, 500.000 de doze în mai și 200.000 de doze la începutul lunii iunie”. Din motive întemeiate: cele două țări cu cea mai rapidă creștere din Europa continentală, Ungaria și Serbia, îl folosesc deja.

„La fel ca și livrarea la timp a măștilor, în primăvara anului 2020, acest lucru le permite rușilor și chinezilor să creadă că ne putem baza mai mult pe ei decât pe Europa, în fața pandemiei”, notează Jacques Rupnik.

Sputnik divizeaza Berlinul și Parisul

Ca un bun agent provocator, Sputnik divizeaza și cuplul franco-german. Berlinul vede o oportunitate: cancelarul Angela Merkel a declarat că „orice vaccin autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE”. Parisul o consideră o amenințare: președintele Emmanuel Macron a vorbit despre „înclinații de destabilizare – rusă, chineză -, prin influența vaccinului”. „Este mai mult un mijloc de propagandă și diplomație agresivă decât un mijloc de solidaritate și ajutor pentru sănătate”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe din Franța, Jean-Louis Le Drian.

Critici pe care însuşi Putin le-a respins rapid. „Nu forțăm pe nimeni să facă nimic”, a spus președintele rus. „Dar ne întrebăm despre interesele apărate de acești oameni: cele ale companiilor farmaceutice sau cele ale cetățenilor europeni?”. Fostul agent KGB știe că este câștigător în orice situație: „Dacă țările cumpără vaccinul în afara cadrului comunitar, dacă EMA îi validează vaccinul, sau chiar dacă eșuează”, notează Tatiana Kastouéva-Jean, de la Institutul francez de relații internaționale. „El va putea întotdeauna să denunțe ipocrizia europeană, în timp ce Sputnik a primit acordul multor experți independenți”.

Capacitatea de producție este singura limită a strategiei sale. Rusia a administrat cel puțin o doză la mai puțin de 5% din populația sa, comparativ cu 10% în Uniunea Europeană și aproape 30% în Statele Unite. New York Times a dezvăluit că încheierea unor înțelegeri cu subcontractanți din Coreea de Sud și India este esențială pentru a satisface cererea internă, pe lângă asigurarea ambițiilor de export.

Moscova ar putea fi în curând ajutată de Europa: pe 9 martie, compania italo-elvețiană Adienne a anunțat un prim acord pentru 10 milioane de doze produse în a doua jumătate a anului 2021 la fabrica sa din Lombardia. Alte astfel de contracte ar putea urma în Spania, Austria sau Germania, unde regiunile fac presiuni pentru a se lansa rapid în producție.

În ceea ce privește EMA, agenția ar putea da undă verde până la sfârșitul primăverii, dacă nimic nu încetinește examinarea atentă. Prea târziu, pentru prea puține doze? După ce a semanat discordie între europeni, darul otrăvit al lui Putin le-ar putea trezi indiferența.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook