Simfonie de culori în București. Pe unde să te plimbi și de ce merită să îți ridici ochii din telefon

Cât de frumos ar fi ca la fiecare intersecție să dai de mesajul: „Atenție! Imagini cu puternic impact emoțional!” și să fie, evident, alte imagini decât cele cu care te-ai obișnuit la știri. Cumva, se poate întâmpla asta, dar pe jumătate.

Capitala devine parcă o simfonie de culori. Ne trezim în plimbarea noastră cea de toate zilele – pe vreo stradă random – că avem în față o pictură murală care nu doar că ne captează atenția, dar vine și cu un motto interesant și de ținut minte.

În ultima perioadă, zeci de artiști români, dar și artiști din alte colțuri ale lumii și-au pus pensulele în acțiune și au făcut artă din fațadele triste și gri ale blocurilor.

Vreau să îți reamintesc că în urmă cu câteva săptămâni, Wanda Hutira, împreună cu Street Delivery, ne-au făcut cadou o nouă pictură murală care vine cu două titluri interesante, „I don’t know how, but i will”, pentru că artista a trebuit să lucreze la temperaturi apropiate de 0 şi al doilea titlu „De ce e mai uşor să ne imaginăm o apocalipsă decât o revoluţie”. Explicaţia celui de-al doilea titlu este că pictură a fost creată în contextul pandemic, iar curatorii au vrut să-ţi ofere experienţa unei lucrări de artă în spaţiul public în contextul în care sălile de teatru şi muzeele sunt închise, iar concerte anulate. Artiştii spun că este o nevoie de artă şi de a gândi cumva dincolo de coronavirus. Dacă eşti curios să vezi mai bine despre ce e vorba, fie faci o vizită la restaurantul Grano, fie faci o plimbare pe str. Puţul lui Zamfir 42. E gratis să priveşti!

Bird of Freedom Paradise by Okuda și Street Delivery pe Dimitrie Cantemir nr.8. Când vezi pictura care prezintă o pasăre plină de simboluri abstracte nu te-ai gândi că totul face parte din proiectul „Ziduri pentru Libertate” al ambasedelor Spaniei din București, Sofia și Budapesta. Scopul proiectului a fost acela de a păstra vie memoria diplomaților spanioli care au încercat să împuțineze numărul victimelor de la Holocaust.

Leopardul Tăcerii care veghează asupra Griviței-Calea Griviței/General Constantin Budișteanu, zona Piața Romană. Conceptul aici este unul special. Are la bază clasica expresie: „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul.”, ne-a explicat Cristian Neagoe de la Street Delivery. Animalul fioros de altfel, ajunge într-un final să reprezinte falsitatea sau partea negativă a unei persoane sau situații. O să observi și un personaj, un fel de vrăjitor cu trafaletul în mână care șterge ceea ce se crede a fi vandalism, adică prejudecățile de care se lovește arta stradală. Paradoxul este că însuși personajul poartă o mantie plină de graffiti.


O fată ține un geam în mână, iar pe el, îți desenează  propriul univers. str. Eremia Grigorescu by Sweet Damage Crew

Dacă vrei să vezi și mai multă culoare, să dai o fugă pe Str. Arthur Verona și îți spun și de ce. Echipa de la Street Delivery a integrat poezia în pictura murală.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook