Sfârșitul pandemiei este „în mâinile noastre, avem toate instrumentele necesare”, spune șeful OMS

Sfârșitul pandemiei este „în mâinile noastre, avem toate instrumentele necesare”, spune șeful OMS

„Pandemia se va termina atunci când lumea va alege să îi pună capăt, totul este în mâinile noastre, avem toate instrumentele necesare”, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în timpul unei conferințe la Berlin. El se plânge că până acum „lumea nu a folosit instrumentele cu înțelepciune”, menționând că, cu „aproape 50.000 de decese pe săptămână” la nivel mondial, „pandemia este departe de a fi terminată”.

Obiectivul OMS este ca 40% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până la sfârșitul anului și 70% până la mijlocul anului 2022. Dr. Tedros deplânge în mod regulat acapararea vaccinurilor de către țările bogate.

„Scopul este realizabil, dar numai dacă țările și companiile care controlează aprovizionarea acționează așa cum promit declarativ că o vor face”.

„Țările care au atins deja obiectivul de 40%, inclusiv toate țările G20, trebuie să cedeze dozele de vaccin în favoarea sistemului internațional Covax și Fondului african pentru achiziționarea de vaccinuri (Avat) înființat de Uniunea Africană”, atenționează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În ceea ce privește producătorii de vaccinuri, aceștia „trebuie să împărtășească know-how-ul, tehnologia și licențele, dar și să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală”.

Șeful ONU, Antonio Guterres, estimează că „triumful vaccinurilor – dezvoltate și introduse pe piață într-un timp record – este anihilat de tragedia distribuției inegale”.

„Naționalismul și tezaurizarea vaccinurilor ne pun pe toți în pericol”, spune el.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook