Seychelles| Rata de infectare este mai mare decât în India, deși peste 60% din populație este vaccinată

Seychelles| Rata de infectare este mai mare decât în India, deși peste 60% din populație este vaccinată

Campania de vaccinare din Seychelles a debutat la începutul acestui an, iar președintele Wavel Ramkalawan a declarat reporterilor că țara intenționează să ajungă la imunitate de grup în câteva săptămâni. Este un plan realizabil pentru o mică insulă insulă geografic izolată, din Oceanul Indian. Dar, având în vedere că economia sa depinde în mare măsură de turism, țara a cerut favoruri pentru a obține doze de la aliații regionali, inclusiv India și Emiratele Arabe Unite.

Pe măsură ce turiștii s-au întors în Seychelles, unde peste 60% din populație a fost vaccinată, noile cazuri de coronavirus îi forțează pe oficiali să impună din nou restricții.

Efortul părea inițial un succes. Seychelles este cea mai vaccinată națiune de pe Pământ, peste 60% din populație este complet vaccinată.

Dar succesul a fost subminat săptămâna aceasta, întrucât Seychelles a înregistrat cel mai mare număr de noi cazuri de coronavirus pe cap de locuitor de până acum și a fost forțată să restabilească o serie de restricții.

Deși numărul de cazuri noi poate părea relativ scăzut – atingând o medie de puțin peste 100 de cazuri noi pe zi – reprezintă o creștere importantă într-o țară cu o populație mai mică de 100.000 de persoane. În privința raportului cazuri noi/număr de locuitori, focarul din Seychelles este mai grav decât valul din India.

„O creștere a cazurilor pune o povară enormă asupra unui sistem de sănătate deja tensionat”, a spus Malshini Senaratne, directorul Eco-Sol, o firmă de consultanță în domeniul mediului din Seychelles.

Având în vedere că principalul centru de tratament Covid al țării se apropie de capacitatea maximă, Seychelles a anunțat reintroducerea restricțiilor: închiderea școlilor și limitarea programului pentru magazine și restaurante.

„Este o tendință ascendentă”, a declarat comisarul pentru sănătate publică, Jude Gedeon. „Nu știm cât va dura, dar evoluția este corelată cu măsurile luate și cu modul în care sunt respectate noile restricții”.

Eficacitatea vaccinului

Situația din Seychelles este urmărită în întreaga lume, pentru că ar putea oferi noi date despre eficacitatea vaccinurilor.

„Oferă o perspectivă asupra eficacității unor vaccinuri și la ce procent trebuie să ajungem pentru a atinge imunitatea colectivă”, a spus Yanzhong Huang, membru al departamentului de sănătate din cadrul Consiliul pentru relații externe.

Huang a menționat că alte națiuni care au vaccinat proporții mari ale populației lor, inclusiv Israel și Marea Britanie, au înregistrat scăderi semnificative în privința noilor cazuri zilnice.

Datele guvernamentale publicate săptămâna aceasta arată că, din 1.068 de cazuri active, aproximativ 65% au implicat rezidenți care sunt fie complet nevaccinați, fie au primit o singură doză.

Francis a subliniat că și persoanele care au fost vaccinate se pot infecta. „Vaccinurile sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor grave și a deceselor, dar mai puțin sigure în prevenirea infectării”, a spus Francis.

Revenirea turiștilor, un posibil factor

O altă posibilă cauză a infectărilor: întoarcerea turiștilor. Dar până acum, dovezile nu sunt clare.

După aproape un an de controale stricte la frontieră, Seychelles a anunțat la începutul acestui an că se va redeschide granițele pentru turiști începând cu 25 martie. Guvernul a declarat că nu vor impune carantină și că vizitatorii nu sunt nevoiți să fie vaccinați, dar că au nevoie de teste PCR negative efectuate cu mai puțin de 72 de ore înainte de călătorie.

Dra, în timp ce numărul de noi cazuri zilnice de coronavirus s-a dublat de când restricțiile de turism au fost eliminate, doar 10% dintre cazurile pozitive sunt depistate în rândul vizitatorilor.

Sursa: Washington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook