Scrisoare semnată de 250 de cercetători: „Al doilea val este o aberație epidemiologică. Nu are sens să paralizăm societatea”

Scrisoare semnată de 250 de cercetători: „Al doilea val este o aberație epidemiologică. Nu are sens să paralizăm societatea”

Aproape 250 de oameni de știință, cadre universitare și profesioniști din domeniul sănătății critică deriva politicii guvernului francez în domeniul sănătății. Ei cred că aceasta duce la interpretări greșite ale datelor statistice și la măsuri disproporționate. Și cere evaluarea cunoștințelor reale pentru a defini democratic o strategie de sănătate.

„În timp ce guvernul francez pregătește o nouă lege (a patra în 6 luni!) care extinde „regimul excepțional” care a înlocuit „starea de urgență”, Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 23 septembrie măsuri restrictive ale libertăților individuale și colective despre care susține că se bazează științific pe analiza epidemiei de coronavirus. Această afirmație este discutabilă. Din contră, credem că frica și orbirea guvernează, că acestea conduc la interpretări greșite ale datelor statistice și la decizii administrative disproporționate, adesea inutile sau chiar contraproductive.

Ce știm despre această epidemie și evoluția ei?

SARS-CoV-2 amenință în principal persoanele al căror sistem imunitar este slăbit de bătrânețe, sedentarism, obezitate, comorbidități cardio-respiratorii. Rezultă că prioritară este protejarea acestor persoane fragile: respectul pentru normele de prevenție și spălarea mâinilor sunt două dintre acțiunile cheie.

SARS-CoV-2 circulă în jurul lumii de aproximativ un an. Va continua să circule, ca toate celelalte virusuri care trăiesc în jurul nostru și la care ne-am adaptat treptat. Speranța de a face acest virus să dispară prin distrugerea vieții sociale este o iluzie. Unele țări, atât în ​​Asia, cât și în Europa, nu au recurs la aceste practici medievale și nu se descurcă mai rău decât noi.

În ce privește evoluția, ideea unui „al doilea val” care reproduce vârful din martie-aprilie 2020 nu este o constatare empirică. Este o teorie catastrofistă rezultată din modele bazate pe ipoteze neconfirmate, anunțată în martie și scoasa din nou la fiecare etapă a epidemiei: în aprilie, în timpul așa-numitei „relaxări”, în mai înainte iesirea din izolare, în vară pentru meciurile de fotbal și din nou în această toamnă în fața unei creșteri a cazurilor care este cu siguranță semnificativă, dar lentă și plină de incertitudini de diagnostic. În cele din urmă, așa-numitul „al doilea val” este o aberație epidemiologică și nu vedem nimic care să poată fi serios comparat cu ceea ce am experimentat primăvara trecută.

Nu mai numărăm aceleași lucruri

În cele din urmă, vedem că, din motive dificil de definit (panică, presiune politică sau mediatică etc.), autoritățile franceze de sănătate nu sunt în măsură să stabilizeze o comunicare onestă cu privire la cifrele epidemiei. Mai presus de toate, au abandonat indicatorul fundamental, mortalitatea, pentru a-l păstra doar pe cel al pozitivității testelor, care nu poate să distingă subiecții bolnavi de cei vindecați. Această politică a cifrelor aplicată testelor duce la o nouă aberație constând în a fi surprinși de faptul că găsim astăzi mai mult din ceea ce nu căutam ieri. De asemenea, conduce la clasificări ale departamentelor sau regiunilor din zone mai mult sau mai puțin „periculoase” cărora le oferim culori frumoase care ascund fragilitatea și arbitrariul numărării: o regiune se va regăsi în „zona roșie” desi „există mai puțin de zece pacienți la terapie intensivă, o alta va avea toate restaurantele închise, fără a avea însă dovezi că sunt zone cu risc major. Toate acestea nu au sens.

Autoritățile sanitare nu iau în considerare viitorul exces de mortalitate din alte cauze majore de deces (cancer, boli cardiovasculare) pentru care îngrijirea este neglijată și nici faptul că unii dintre subiecții clasificați printre persoanele „decedate de Covid” sunt, de fapt, moarte din cauza unei alte patologii, dar clasificate drept Covid pentru că erau și purtători ai virusului. Studii recente arată că acest grup ar putea constitui până la 30% din decesele din Marea Britanie în ultimele săptămâni.

Acest mod de a număra tot mai mulți oameni „decedați de Covid”, de fapt afectați în primul rând de alte boli, este probabil explicația principală a faptului că, așa cum este scris integral pe site-ul INSEE: „De la 1 mai, Franța nu mai evaluează excesul de mortalitate comparativ cu 2019”.

Din toate acestea rezultă că nu are sens să paralizăm întreaga viața a societății, urmând raționamente care uneori sunt eronate chiar în premisele sale. Este urgent să oprim escaladarea, să acceptăm să revizuim cunoștințele noastre științifice și medicale, pentru a redefini democratic o strategie de sănătate care este în prezent în plin autoritarism.”.

Printre semnatari

Laurent Toubiana, cercetător epidemiolog la INSERM, director IRSAN

Jean-François Toussaint, profesor de fiziologie la Universitatea din Paris, fost președinte al Estates General of Prevention

Laurent Mucchielli, sociolog, director de cercetare la CNRS

Jean Roudier, profesor de medicină, reumatolog, director al INSERM UMRs 1097

Louis Fouché, medic, anestezist la Hôpital de la Conception

Olivier Lhoest, anestezist și medic la reanimare

Olivier de Soyres, medic la clinica Cedars

Elise Carpentier, profesor de drept public la Universitatea din Aix-Marseille

André Comte-Sponville, filosof

Christian Perronne, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Garches, profesor la Universitatea din Versailles Saint Quentin-Paris Saclay

Anne Atlan, director de cercetare la CNRS, genetician al populației și sociolog

Alain Wurtz, profesor emerit de chirurgie toracică la Universitatea din Lille

Bernard Swynghedauw, biolog, director de cercetare emerit la INSERM

Catherine Gire, șefa secției de terapie intensivă și neonatologie la Spitalul de Nord din Marsilia

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook