Mulți dintre cercetătorii care au vorbit public despre Covid-19 au fost amenințați cu moartea, arată un sondaj al revistei Nature

Mulți dintre cercetătorii care au vorbit public despre Covid-19 au fost amenințați cu moartea, arată un sondaj al revistei Nature

Oamenii de știință din întreaga lume au primit amenințări cu moartea sau cu agresiuni sexuale după ce au vorbit în presă despre Covid-19, arată un sondaj. Din 321 de oameni de știință chestionați de revista Nature, 15% spun că au primit amenințări cu moartea și 22% au fost amenințați cu violență fizică sau sexuală ca urmare a faptului că s-au exprimat public despre pandemie.

Două treimi spun că au avut o experiență negativă după ce au apărut în mass-media. Oamenii de știință au dezvăluit modul în care au fost hărțuiți sau intimidați și, în unele cazuri, au încetat să-și mai împărtășească opiniile în mod public.

Cele mai frecvente opinii declanșatoare ale atacurilor au fost legate de atitudinea lor cu privire la vaccinarea împotriva Covid, măștile, originile SARS-Cov-2 și eficacitatea medicamentelor pentru tratarea bolii, inclusiv ivermectina, medicament antiparazitar care a fost susținut de anti-vacciniști.

Dr. Andrew Hill, farmacolog la Universitatea din Liverpool, a primit imagini cu oameni spânzurați și sicrie după ce el și colegii săi au publicat în iulie o meta-analiză care sugera că ivermectina poate ajuta la tratarea Covid. A retras apoi lucrarea, pe motiv că are dubii cu privire la datele care stau la baza unuia dintre studiile pe care le analizaseră.

Amenințări cu moartea

Oamenii de știință – în principal cei din Marea Britanie, Germania și SUA – spun că au primit e-mailuri și mesaje abuzive sau amenințătoare, inclusiv amenințări cu moartea, prin telefon sau pe rețelele de socializare, și au fost publicate adresele lor de domiciliu. Șase dintre cei 321 de oameni de știință care au participat la sondaj au declarat că au fost atacați fizic.

„Sunt șocat și întristat să aud că atât de mulți colegi au fost amenințați pentru că și-au făcut treaba, încercând să comunice faptele științifice care sunt atât de importante pentru societate în înțelegerea și gestionarea unei urgențe de sănătate”, spune dr. Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea Reading, care a luat parte la sondaj.

„Am avut niște experiențe urâte după ce am apărut în mass-media, în special după ce i-am criticat pe cei ce răspândeau teorii ale conspirației și pe unii politicieni. Uneori am fost amenințat cu moartea sau cu diferite forme de violență și închisoare pe viață.”

Clarke a adăugat că, deși a reușit să ignore amenințările, „știu că unii colegi au avut experiențe mult mai rele”.

Afectați emoțional și psihologic

Revista Nature a chestionat oameni de știință din șapte țări, care au vorbit în mass-media despre Covid, după un sondaj realizat pe 50 de oameni de știință de către Australian Science Media Center, care a constatat că șase (12%) au primit amenințări cu moartea și alți șase (12%) au fost amenințați cu violența sexuală.

Eșantionul mult mai mare al revistei Nature arată că proporții mai mari de oameni de știință au fost la victime ale abuzului, ostilității, agresivității verbale sau amenințărilor. Mai mult de doi din cinci au spus că au suferit emoțional sau psihologic.

Oamenii de știință au făcut anterior obiectul unor campanii coordonate pe rețelele sociale și au primit amenințari prin e-mailuri și apeluri telefonice după ce au vorbit despre situația de urgență climatică, vaccinare și violența armată, spune Nature.

Dr. Michael Head, cercetător principal în domeniul sănătății globale la Universitatea din Southampton, a declarat: „A existat o cantitate uriașă de abuzuri adresate tuturor celor care contribuie la răspunsul pandemic. Intensitatea hărțuirilor a crescut semnificativ de-a lungul pandemiei, a devenit mai organizată și mai înspăimântătoare decât simple comentarii pe social media”.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook