SARS-Cov-2 poate declanșa boala Parkinson. Fenomenul a fost observat și după epidemia de gripă spaniolă

SARS-Cov-2 poate declanșa boala Parkinson. Fenomenul a fost observat și după epidemia de gripă spaniolă

Oamenii de știință și medicii sunt departe de a fi descoperit efectele complete ale SARS-CoV-2. Printre consecințele sale încă puțin cunoscute, ar putea figura creșterea numărului de pacienți cu boala Parkinson. Aceasta sunt concluziile publicate de o echipă de cercetători australieni și transmise de canalul Ulyces.

În studiul publicat pe 22 septembrie, oamenii de știință de la Institutul Florey de Neuroștiințe și Sănătate Mentală au descoperit că virusul ar putea avea efecte neurologice grave pentru pacienți. În special, ar putea favoriza apariția bolii Parkinson, o tulburare cronică neurodegenerativă caracterizată în special prin tremurături. Fenomenul este legat de răspunsul imun dat de creier după infectarea cu SARS-Cov-2.

La fel ca gripa spaniolă

Această ipoteză se bazează în special pe ceea ce a fost observat după pandemia de gripă spaniolă din 1918. La acea vreme, inflamația neurologică a fost detectată la unii pacienți cu gripă, numită encefalită letargică. Acest lucru a avut ca efect o creștere a cazurilor de Parkinson. Probabilitatea de a dezvolta boala a fost astfel multiplicată de două până la trei ori pentru pacienții care au prezentat această inflamație.

Cercetătorii, conștienți de faptul că nu au colectat încă suficiente dovezi pentru a-și valida ipoteza, susțin totuși necesitatea supravegherii și propun o monitorizare neurologica pe termen lung al persoanelor care au contractat Covid-19.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook