Rusia avertizează că ar putea fi forțată să amplaseze rachete nucleare în Europa

Rusia avertizează că ar putea fi forțată să amplaseze rachete nucleare în Europa

Rusia avertizează că ar putea fi forțată să amplaseze rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, ca răspuns la planurile NATO de a face același lucru. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, spune pentru agenția de presă RIA că Moscova o să acționeze dacă NATO refuză să se implice pentru a preveni o astfel de situație.

Rusia solicită Occidentului să garanteze securitatea în regiune, în timp ce Statele Unite și aliații săi avertizează Rusia să anuleze o eventuală invazie în Ucraina – ceea ce Ryabkov neagă că ar fi intenția Rusiei.

Sistemele de rachetele nucleare cu rază intermediară (INF) au fost interzise în Europa în 1987, în baza unui acord semnat de liderul rus de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, și președintele american Ronald Reagan. Washington-ul a abandonat tratatul în 2019, după ce Rusia ar fi încălcat în mod repetat angajamentul.

Ryabkov susține că există „dovezi indirecte” care arată că NATO plănuiește să amplaseze din nou sistemele INF.

NATO susține că nu vor exista noi rachete americane în Europa și este gata să combată acțiunile Rusiei folosind doar arme convenționale.

Dar Ryabkov anunță că Rusia „și-a pierdut complet încrederea” în NATO.

Sursa: Metro.us

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook