Anthony Fauci spune că Omicron poate evita protecția oferită de vaccinuri, dar o a treia doză ajută

Anthony Fauci spune că Omicron poate evita protecția oferită de vaccinuri, dar o a treia doză ajută

Omicron se poate sustrage protecției oferite de cele două doze inițiale ale vaccinului anti-Covid, dar rapelurile cresc eficiența și protejează mai bine împotriva celei mai noi variante de îngrijorare, spune dr. Anthony Fauci. Noua tulpină poate ocoli, de asemenea, protecția oferită de anticorpii monoclonali și plasma convalescentă, spune consilierul medical șef al Casei Albe. „Dacă dorești să fii protejat în mod optim, trebuie neapărat să faci un rapel”, subliniază el.

Omicron are un grad ridicat de transmisibilitate, lucru ușor de observat, deoarece variantele Delta și Omicron concurează pentru dominație. Cu mai puțin de 140 de cazuri de Omicron confirmate în Statele Unite, Delta este încă cea mai răspândită tulpină. În prezent, SUA înregistrează în medie peste 118.000 de cazuri noi pe zi – o creștere de peste 42% în ultimele două săptămâni – iar spitalizările sunt, de asemenea, în creștere; în ultima lună, numărul pacienților Covid care au avut nevoie de tratament spitalicesc a crescut cu aproape 50%.

Fauci spune că există 60 de milioane de americani eligibili care nu sunt încă vaccinați și aproximativ 100 de milioane care sunt eligibili pentru rapel. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor , 60,7% dintre americani sunt complet vaccinați, iar 26% dintre persoanele complet vaccinate – peste 50 de milioane – au primit un rapel.

„Nivelul de severitate pare să fie puțin mai mic decât în cazul variantei Delta. Dar există încă multă confuzie”, spune Fauci.

O doză de rapel poate ajuta

În timp ce, oficial, sunt recomandate două doze de vaccin ARNm sau o doză de vaccin Johnson&Johnson, Fauci spune că dacă indivizii „vor să fie protejați în mod optim, (ar trebui) să primească un rapel”.

Fauci susține că „avem instrumentele necesare pentru a ne proteja”. Cu ajutorul vaccinurilor, „putem trece cu bine de sezonul rece de iarnă, care în mod clar este întotdeauna asociat cu o creștere a bolilor respiratorii”.

„Masca nu va fi pentru totdeauna, dar ne poate scoate din situația foarte dificilă în care ne aflăm acum”, adaugă Fauci.

Sursa: ABC News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook