România – singura țară din Europa cu doi elevi admiși anul ăsta la o universitate de top din Shanghai

România – singura țară din Europa cu doi elevi admiși anul ăsta la o universitate de top din Shanghai

Suntem singura țară din Europa care avem anul acesta doi elevi admiși la Universitatea NYU din Shanghai. Sunt Alex și Bertho, doi elevi de la Colegiul Național “Spiru Haret” din București. Universitatea se află în top 15 la nivel mondial. Acum cei doi elevi au nevoie de 75.000 de euro pentru taxa de școlarizare, așa că și-au făcut o platformă unde cer donații oamenilor care cred în visul lor.

Pentru a putea fi admiși Alex și Bertho au trebuit să susțină examene TOEFEL și SAT, echivalentul bacalaureatului american. S-au apucat să învețe singuri, fără meditații, de pe internet.

Alex Tudorache: “Sfatul meu este să caute pe internet pentru că sută la sută vor găsi persoane care au fost în situația lor. Noi ne-am folosit 90 la sută de internet, am găsit o grămadă de cărți online și de site-uri unde am putut să aprofundăm informația prin exerciții și text, apoi 10% ne-a ajutat asocialția Fulbright care ne-a împrumutat cărți pentru că noi nu ne permiteam să le cumpărăm, fiind foarte scumpe. Pe interenet găsești tot ce îți dorești, trebuie doar să cauți.”

Pentru a putea să își plătească înscrierea la examenele TOFEL și SAT, care costă câteva sute de euro fiecare, Bertho s-a angajat part time ca asistent de vânzări.

Bertho Lazăr: “Am vrut să fiu cât mai independent și să mă descurc cu proprii mei bani. Când mi-a venit primul salariu am fost foarte mândru să îmi plătesc examenele. Când lucrăm mă trezeam la 6 dimineață la 7 jumătate mergeam la ore, până la 12 jumătate sau 1 jumătate apoi rămâneam la scoala să mai învăț pentru examene, iar imediat ce terminăm plecam la job de la 3 jumătate până la 10, ajungeam pe la 11 acasă.  Sfatul meu este că să țintim cât mai sus și dacă avem un vis trebuie să muncim pentru a fi cât mai aproape pentru că nimic nu este imposibil.”

Deși au întâlnit multe piedici în drumul lor, cei doi nu se dau bătuți.

Mirela Secan, mama lui Alex: “În perioada examenelor, la școală nu au avut prea mult suport. Au fost doar câțiva profesori care au fost într-adevăr  mândri că elevii lor vor să își depășească limita. Mi-au dat atât de mult din energia lor și din dorința lor de a fi acolo încât și eu vreau să fiu acolo.”

Primul pas a fost făcut, au fost admiși la Universitate. Însă pentru a ajunge acolo au nevoie să strângă până în luna august aproape 75.000 de euro pentru taxa de școlarizare.  Așa că au făcut platforma www.road2nyu.com unde oamenii pot dona pentru ca visul lor să devină realitate. Și-au înscris cauza și pe platforme de crowdfunding.

Bertho Lazăr: “Noi deja am făcut primul mare pas să fim acceptați la Universitatea din Shanghai, iar acum cel de-al doilea mare pas imposibil pe care trebuie să îl facem posibil este să plătim această taxa și avem nevoie de ajutorul vostru.”

Cei doi elevi vor ca prin platforma lor să îi susțină și pe alți tineri care visează să studieze la universități de renume să reușească acest lucru.

Alex Tudorache elev: “Prin campania noastră vrem să îi ajutăm și pe ceilalți care vor să aplice în America și să le oferim celorlalți sursele pe care le-am folosit noi pentru a ajunge la NYU Shanghai”

Alex și Bertho vor studia la Universitatea NYU din Shanghai Business și Media Interactivă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook