Reuters: Românii rămân sceptici la vaccinarea anti-Covid, deși o persoană moare la fiecare șase minute din cauza SARS-Cov-2

Reuters: Românii rămân sceptici la vaccinarea anti-Covid, deși o persoană moare la fiecare șase minute din cauza SARS-Cov-2

În comunele care înconjoară Bucureștiul, foarte puțini oameni realizează că o persoană moare, în medie, la fiecare șase minute din cauza Covid, de la îceputul lunii octombrie, scrie Reuters. Scepticismul vaccinal rămâne la cote alarmante.

Localitățile din Ilfov au unele dintre cele mai mari rate de infectare din țară și unele dintre cele mai mici rate de vaccinare. Al patrulea val Covid face ravagii, iar ambulanțele stau la coadă pentru a lăsa bolnavii în spitalele deja supraaglomerate.

Numărul zilnic de cazuri este în creștere în Europa Centală și de Est, iar România înregistrează cifre record ale infectărilor și deceselor, în condițiile în care rata de vaccinare este a doua cea mai scăzută din Uniunea Europeană.

În Adunații-Copăceni, la 20 de kilometri de București, Ion Dinu, în vârstă de 69 de ani și soția sa Maria își petrec majoritatea timpului lucrând în grădină și nu intră în contact cu prea multă lume.

El spune că s-a vaccinat împotriva gripei în trecut, dar eficacitatea vaccinului anti-Covid este pus sub semnul întrebării de canalele TV.

„Nu spun că sunt împotriva lui. Doar că nu prea sunt convins că este la fel de eficient ca vaccinul anti-gripal, nu a fost prea mult timp la dispoziției pentru dezvoltarea lui”.

Infectările și decesele sunt înregistrate preponderent la nevaccinați

Datele oficiale arată că mai mult de 70% dintre cazuri au fost depistate la persoane nevaccinate, la fel ca 93% dintre decese. Aproximativ o persoana din șapte este vaccinată împotriva Covid în Adunații-Copăceni, mai puțin de jumătatea mediei la nivel de țară. Duminică, rata de incidență a ajuns la 15 la mie.

„Vaccinarea reprezintă de cele mai multe ori diferența dintre viață și moarte pentru persoanele vulnerabile”, spune Adrian Marinescu, directorul Inspitutului „Matei Balș”.

Bulgaria și România au cele mai mici rate de imunizare din Europa, cu 23,4%, respectiv 34,1% din populație complet imunizată – principalele motive pentru care oamenii evită vaccinul sunt lipsa de încredere în autorități, campaniile de dezinformare, educație precară.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook