Remdesivir ar putea fi autorizat pentru utilizare prelungită în Europa, deși OMS a retras recomandarea din „lipsă de dovezi asupra eficienței”

Remdesivir ar putea fi autorizat pentru utilizare prelungită în Europa, deși OMS a retras recomandarea din „lipsă de dovezi asupra eficienței”

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a declarat că până la vară va decide dacă remdesivir, produs de Gilead Sciences, poate fi utilizat pentru a trata pacienții Covid-19 care nu au nevoie de oxigen. Dacă va fi acordată aprobarea pentru utilizare prelungită, antiviralul va fi administrat pacienților, cu scopul de a reduce presiunea asupra sistemului medical.

Laboratorul american Gilead a trimis noi date Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), iar comitetul pentru medicamente de uz uman a început evaluarea celor mai recente comunicări.

Uniunea Europeană a aprobat condiționat remdesivir, primul tratament Covid-19 de pe continent, în iulie anul trecut, cu scopul de a fi administrat pacienților cu pneumonie cu vârsta peste 12 ani.

Orice potențială aprobare din partea EMA, care trebuie aprobată în mod oficial de Comisia Europeană, ajută Gilead să extindă vânzările unui tratament care a contribuit deja la creșterea profiturilor sale din al patrulea trimestru din 2020.

La începutul lunii, producătorul american de medicamente a prognozat vânzări de până la 3 miliarde de dolari pentru remdesivir, în 2021.

Gilead insistă

Pe 8 octombrie, Comisia de la Bruxelles a semnat un acord cu firma Gilead pentru a permite statelor europene să cumpere 500.000 de doze de remdesivir. La un preț de aproximativ 2.000 de dolari pe doză, Gilead ar înregistra un beneficiu de până la 1.035 miliarde de dolari. O sumă care se adăugă celor 900 de milioane de dolari pe care medicamentul le-a adus deja laboratorului american în al treilea trimestru al anului 2020.

Pe 20 noiembrie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a anunțat însă că nu recomandă antiviralul, deoarece nu exisă date care să sugereze un „efect semnificativ asupra mortalității sau îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților Covid”. Oamenii de știință care au efectuat cele patru studii clinice pe care se bazează OMS au avertizat chiar asupra „unor efecte secundare semnificative”. Studiul clinic european Discovery a oprit cercetările asupra remdesivir pe 27 ianuarie, „din lipsă de dovezi ale eficienței sale”.

Comisia Europeană, care va trebui să aprobe recomandarea EMA, a fost deturnată de Gilead în octombrie 2020. Când a fost semnat acordul, laboratorul american aflase de rezultatele negative ale studiului Solidarity – spre deosebire de Comisia Europeană, care nu a fost informată decât a doua zi.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook