Regele Suediei spune că planul anti-Covid „a eșuat”. Epidemiologul șef recunoaște că a fost „luat prin surprindere”

Regele Suediei spune că planul anti-Covid „a eșuat”. Epidemiologul șef recunoaște că a fost „luat prin surprindere”

Suedia este mai puternic afectată de epidemie față de ​​alte state nordice. La Stockholm, secțiile ATI sunt aproape de colaps, iar cetățenii devin din ce în ce mai frustrați din cauza strategiei împotriva Covid-19.

„Poporul suedez a suferit enorm, iar condițiile sunt dificile”, a declarat regele Carl al XVI-lea Gustaf pentru postul public de radio SVT. În ceea ce privește strategia implementată în Suedia, a concluzionat clar: „Cred că am eșuat”.

O mare parte din vină a fost îndreptată către șeful strategiei anti-Covid, epidemiologul Anders Tegnell. Un sondaj publicat joi a arătat că sprijinul pentru el și instituția pe care o reprezintă a scăzut în ultimele două luni.

„Încrederea este pe o pantă descendentă”, a spus Nicklas Kallebring, analist la Ipsos.

Între timp, Tegnell a continuat să apere strategia generală de a evita izolarea. El susține că nu există dovezi reale care să indice că măștile funcționează și că suedezii se numără printre puținii care își trăiesc viața de zi cu zi fără mască, cu magazine, restaurante și săli de sport încă deschise.

Într-un interviu acordat pentru TV4, Tegnell a spus că nimeni nu poate spune încă dacă strategia suedeză a eșuat. El răspunde unui raport publicat la începutul săptămânii, care arată lacune semnificative în abordarea suedeză, rezultând într-un exces de decese în rândul persoanelor în vârstă.

„Mai mult sau mai puțin, toate țările se confruntă cu acest lucru”, spune el. Dar recunoaște că situația generală este proastă.

„Începem să abordăm punctul de rupere în multe aspecte diferite”, a spus el. „Înțeleg că asistența medicală trece printr-un moment foarte dificil acum… personalul este epuizat”, iar „presiunea devine foarte, foarte puternică”.

Aproape 8.000 de suedezi au murit din cauza Covid-19. Prin comparație, mai puțin de 1.000 de decese a înregistrat Danemarca, aproximativ 480 pentru Finlanda și puțin peste 400 în Norvegia.

Tegnell se arată „surprins” de intensitatea celui de-al doilea val al pandemiei.

„Cred că mulți, înclusiv eu, sunt surprinși de faptul că epidemia a reușit să revină atât de puternic”, a spus el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook