Proteste anti-rasism: Una dintre atracțiile populare de la Disneyland are elemente rasiste și trebuie modificată

Proteste anti-rasism: Una dintre atracțiile populare de la Disneyland are elemente rasiste și trebuie modificată

O petiție postată pe Change.org solicită Disney să înlăture toate mențiunile despre filmul din 1946, „Song of the South”, în faimosul „Splash Mountain”, o atracție din Disney World Florida și Disneyland California.

Filmul, o poveste despre viața pe o plantație sudică, cunoscut mai ales pentru soundtrack-ul „Zip-a-dee-doo-dah”, este considerat ca fiind rasist și criticat pentru stereotipurile sale. National Association for the Advancement of Colored People a declarat că filmul „lasă impresia unei relații idilice stapân-sclav”, spune New York Times.

Peste 10.000 de semnături

Disney a decis să nu mai difuzeze filmul pe serviciul său de streaming Disney +, iar fostul CEO al Disney, Bob Iger, a declarat în 2019 că filmul „nu este potrivit în lumea de azi”, spune Newsweek.

„Cu toate că atracția din parcurile de distracții este foarte populară, povestea și scenariul sunt pline de referințe rasiste extrem de problematice și stereotipice, împrumutate din filmul din 1946,„ Song of the South ”,spune petiția. „Disney a eliminat„ Song of the South ”din catalogul său, refuzând să-l distribuie pe DVD sau prin serviciile sale de streaming. Cea mai bună soluție pentru a șterge toate urmele acestui film rasist ar fi schimbarea temei Splash Mountain într-o călătorie pe tema Prințesa și broasca”.

Tiana, personajul principal din „Prințesa și broasca”, este recunoscută drept prima prințesă afro-americană de la Disney.

Peste 21.000 de persoane au semnat petiția online. Obiectivul inițial era stabilit la 15.000 de semnături.

Actori albi, personaje de culoare

O altă petiție, care a strâns peste 30.000 de semnături, solicită Disney să înceteze recrutarea persoanelor albe pentru a interpreta roluri de personaje de culoare și să angajeze minorități pentru aceste roluri.

„Disney susține că îi pasă de oamenii de culoare, dar ei continuă să distribuie bărbați și femei albe în aceste roluri. Personaje importante precum Jasmine, Pocahontas, Moana, Black Panther, Li Shang și Aladdin, trebuie să fie interpretate de oamenii de culoare.”, se arată în textul petiției.

Cererile de schimbare vin ca răspuns la manifestatiile rasiale în urma morții lui George Floyd. Acesta a stârnit proteste la nivel mondial și a îndemnat protestatarii să elimine sau să deterioreze statuile și monumentele controversate.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook