Proteste anti-rasism: Lanț uman cu respectarea distanțării sociale, la Berlin

Proteste anti-rasism: Lanț uman cu respectarea distanțării sociale, la Berlin

Mii de oameni au demonstrat duminică la Berlin împotriva rasismului, formând un lanț uman în capitala Germaniei, respectând în același timp măsurile de distanțare fizică.

Deși serviciul meteorologic a emis o alertă de furtună pentru o parte din Germania, protestatarii s-au mobilizat și în alte orașe, precum Leipzig și Hamburg, la apelul mișcării progresiste Unteilbar (Indivizibil) prin acțiuni de protest la nivel național.

Deputatul Greens al districtul popular Kreuzberg, Canan Bayrama, a postat pe Twitter că speră la apariția „unei societăți anti-rasiste,  societate de justiție socială și climatică”.

Lanțul uman din Capitală urma să se întindă de la faimoasa Poartă Brandenburg până la cartierul multietnic din Nuekoelln.

Organizatorii au spus că 5.000 de persoane s-au înregistrat pentru a participa la eveniment, în timp ce poliția a spus că s-a pregătit pentru prezența a 20.000 de protestatari.

Revendicări mai largi

Weekend-ul trecut, peste 10.000 de persoane s-au adunat la Berlin, sub semnul mișcării Black Lives Matter, ca reacție la uciderea lui George Floyd.

Organizatorii protestului au declarat pe site-ul lor că au cerințe mai largi.

Aceștia cer, în special, condiții de muncă mai bune, ca toată lumea să fie plătită în mod echitabil, inclusiv migranții, chirii accesibile, menținerea dreptului de azil și reînnoirea economiei ecologice.

„Acum se decide cine va suporta costul crizei, cine va fi mai puternic după și cine va fi mai slab”, au spus organizatorii mișcării, Unteilbar.

Organizatorii au cerut participanților să respecte o distanță de trei metri între ei, pentru a reduce riscul de transmitere a noului coronavirus.

„Trebuie să rezistăm ferm rasismului, excluziunii și discriminării. Dar în weekend și în săptămânile următoare, trebuie să fim atenți și să avem grijă unii de alții”, a declarat primarul Berlinului, Michael Mueller, ziarului Tagesspiegel înainte de protest.

 

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook