Profilul psihologic al activiștilor anti-mască: cei cu funcții de conducere, femei sau persoane de peste 50 de ani

Profilul psihologic al activiștilor anti-mască: cei cu funcții de conducere, femei sau persoane de peste 50 de ani

De la sfârșitul izolării a fost dezbătută problema purtării măștii, în timp ce în marile orașe ale Europei măsurile pentru purtarea măștii devin mai dure.

În luna martie, măștile erau considerate oficial inutile, iar faptul că măștile au devenit între timp esențiale în lupta împotriva răspândirii Covid-19 a stârnit un val de protest în rândul unora. Refuzul de a purta o mască a devenit astfel un simbol al neascultării și rezistenței față de autoritățile care ne guvernează, iar manifestații anti-mască au avut loc în întreaga lume.

Acesta este motivul pentru care Antoine Bristielle, cercetător la Sciences Po Grenoble, a contactat 1.000 de persoane prin intermediul grupurilor de Facebook mobilizate împotriva purtării de măști. El a realizat astfel profilul tipic a unui militant anti-mască.

Femei, directori și cei care au în jur de 50 de ani

„Principala caracteristică a acestor oameni este neîncrederea lor foarte puternică față de diferitele instituții politice și chiar față de instituțiile mass-media, ceea ce explică opoziția lor față de măsurile luate de guvern, în acest caz purtarea unei măști.”, explică cercetătorul. El precizează că doar 6% dintre activiștii anti-măști spun că au încredere în instituția prezidențială, 2% în partidele politice și 10% în sindicate.

În ceea ce privește profilul lor, se pare că apare o tendință, potrivit sondajului realizat de Antoine Bristielle. „Există o pondere mai mare a femeilor (63%)”, explică el, adăugând că este vorba despre „persoane din categorii sociale superioare, deoarece avem o pondere foarte mare de directori: 36% dintre cei chestionați, în timp ce reprezintă doar 18% din populația totală”. În medie, respondenții au aproximativ 50 de ani.

Tendințe de conspirație

De asemenea, membrii grupurilor anti-mască de pe Facebook sunt mai înclinați să creadă în anumite teorii ale conspirației. De exemplu, atunci când sunt întrebați dacă consideră că Ministerul Sănătății are o înțelegere tacită cu industria farmaceutică pentru a ascunde realitatea nocivității vaccinurilor, 90% dintre activiștii anti-măști sunt de acord cu această afirmație.”.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook