Profesorii de engleză din SUA refuză să mai predea operele lui Shakespeare, pe care îl consideră misogin, rasist, homofob

Profesorii de engleză din SUA refuză să mai predea operele lui Shakespeare, pe care îl consideră misogin, rasist, homofob

Un număr tot mai mare de profesori universitari « woke » („treziți”) refuză să predea operele lui Shakespeare în școlile din SUA, susținând că marele scriitor promovează rasismul, supremația albă și intoleranța. În schimb, fac presiuni pentru predarea alternativelor „moderne”. În numărul din ianuarie al School Library Journal, Amanda MacGregor, bibliotecară și jurnalistă independentă din Minnesota, a întrebat de ce profesorii continuă să includă Shakespeare în cursurile lor.

„Lucrările lui Shakespeare sunt pline de idei problematice, învechite, cu o mulțime de idei misogine, rasism, homofobie, clasism, antisemitism și misoginegritate”, a scris ea, ultimul cuvânt făcând referire la ura față de femeile negre.

Alții susțin însă că ultima tendință a curentului « woke » este mioapă și nu ține cont de lecțiile pe care Shakespeare încă le poate preda astăzi – un autor best-seller al New York Times acuzând școlile care renunță la scriitor că „aruncă literatura la gunoi”.

MacGregor susține că un număr din ce în ce mai mare de profesori „ajung la concluzia că este timpul ca Shakespeare să fie pus deoparte, pentru a face loc vocilor moderne, diverse și incluzive”.

Numeroase refuzuri

Printre cei care l-au abandonat pe Shakespeare se numără Claire Bruncke, care predă engleza la liceul Ilwaco din statul Washington. „L-am întrebat pe directorul meu dacă există o anumită cerință legată de cât de mult Shakespeare trebuie să acopăr”, a spus ea. „Atât timp cât m-am încadrat în standarde… nu contează, așa că a renunțat în totalitate la Shakespeare, în favoarea antologiilor și romanelor care nu se găsesc de obicei în programa scolară”. Bruncke a adăugat: „Răspunsul pozitiv al elevilor mei la această schimbare mi-a consolidat decizia”.

Liz Matthews, profesoară de engleză care predă la clasa a IX-a a liceului public Hartford din Connecticut, unde studenții sunt 95% de culoare sau hispanici, a spus că a înlocuit Shakespeare cu autori care au scris despre oameni ca elevii ei. „Am înlocuit Romeo și Julieta cu The House On Mango Street de Sandra Cisneros anul trecut și cu Long Way Down de Jason Reynolds anul acesta”, a spus ea.

Mango Street a fost publicată în 1984; Long Way Down a fost publicat în 2017. Romeo și Julieta au fost publicate pentru prima dată în 1597.

„Pur și simplu autorii și personajele celor două cărți noi arată și vorbesc ca studenții mei și ei pot face conexiuni realiste”, a spus Matthews. „Reprezentarea contează”.

Sarah Mulhern Gross, care predă engleza de clasa a IX-a și a XII-a la High Technology High School din Lindcroft, New Jersey, a spus că a predat Romeo și Julieta „prin prisma dezvoltării creierului adolescentului, ținând cont de o parte a analizei masculinității toxice”.

Elizabeth Neilson, care predă la Twin Cities Academy din Minnesota, a spus că a folosit Coriolanus pentru a discuta teoria marxistă.

Alțiu spun că este timpul ca Shakespeare să fie înlăturat în întregime.

Campanie online

Lorena German, președinta Consiliului Național al Profesorilor de limbă engleză anti-rasism și co-fondatoare a forumului Disrupt Texts, care își propune să sugereze o gamă largă de literatură pentru studiu, a declarat că Shakespeare ar trebui aruncat la gunoi.

În 2018, Disrupt Texts a inițiat o discuție pe Twitter a cărei temă era dacă Shakespeare ar trebui să fie predat în continuare.

„Crede-mă, copiii tăi vor fi bine dacă nu-l citesc. Totul este problematic în ceea ce privește piesele sale. Nu putem să-l predam pe Shakespeare în mod responsabil și să nu perturbăm modul în care oamenii sunt caracterizați și înfățișați”.

Jeffrey Austin, director al Centrului de Scriere de la Liceul Skyline din Ann Arbor, Michigan, a fost de acord. „Nu este nimic de la Shakespeare ce nu poate fi obținut din explorarea operelor altor autori”, spune el.

„Merită să ne împotrivim ideii că, într-un fel, Shakespeare apare ca un geniu solitar, atunci când fiecare cultură are scriitori transcendenți care nu sunt incluși în curriculum-ul nostru sau în bibliotecile de clasă”.

Pe rețelele de socializare, mulți s-au opus ideii de a nu mai preda Shakespeare.

Sursa: Daily Mail

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook