Prezența unor gene care ajută la reproducerea coronavirusului în organism poate explica formele grave de Covid dezvoltate de tineri

Prezența unor gene care ajută la reproducerea coronavirusului în organism poate explica formele grave de Covid dezvoltate de tineri

Noile descoperiri sugerează că o genă care ajută coronavirusul să se reproducă în organism ar putea contribui la dezvoltarea formelor grave la tinerii sănătoși. Cercetătorii francezi au studiat 72 de pacienți cu vârsta sub 50 de ani spitalizați cu Covid-19, inclusiv 47 care erau grav bolnavi și 25 cu forme ușoare sau medii, plus 22 de voluntari sănătoși.

Niciunul dintre pacienți nu avea afecțiuni cronice cunoscute pentru a crește riscul de a dezvolta forme grave, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul. Analiza genetică a identificat cinci gene care au fost semnificativ mai active la pacienții cu forme critice, dintre care cea mai frecventă a fost o genă numită ADAM9.

Potrivit Science Translational Medicine, cercetătorii au descoperit același model genetic într-un grup separat de 154 de pacienți Covid, inclusiv 81 care erau grav bolnavi. Mai târziu, în experimente de laborator care au utilizat celule pulmonare umane infectate cu coronavirus, ei au descoperit că blocarea activității genei ADAM9 a făcut ca virusul să se reproducă mai greu.

Sunt necesare mai multe cercetări, spun ei, pentru a confirma concluziile și pentru a determina dacă ar fi utilă dezvoltarea unor tratamente pentru blocarea genei ADAM9.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook