Prezența efectelor secundare ale vaccinurilor nu indică un răspuns imun mai puternic. „Este o aberație”

Prezența efectelor secundare ale vaccinurilor nu indică un răspuns imun mai puternic. „Este o aberație”

Franța| Din 10.000 de medici și asistenți vaccinați cu serul AstraZeneca până pe 11 februarie, 149 au raportat efecte secundare asemănătoare sindromului gripal. Președintele sindicatului medicilor CSMF, Luc Duquesnel, care a declarat că 15-20% dintre pacienții programați nu s-au prezentat la centrele de vaccinare, a încercat să liniștească spiritele, spunând că efectele secundare sunt un semnale care atestă că  „persoana se află în procesul de dobândire a unei imunități excelente împotriva Covid-19”. Ar trebui să concluzionăm că aceste persoane vor beneficia de o protecție mai bună împotriva SARS-CoV-2?

„A face o astfel de paralelă este complet aberant”

„Efectele secundare indică faptul că sistemul imunitar reacționează”, explică Daniel Floret, vicepreședinte al comitetului tehnic pentru vaccinări al Înaltei Autorități pentru Sănătate (HAS). Dar a face o paralelă între intensitatea reacțiilor adverse și nivelul de protecție [împotriva Covid-19] este complet aberant”.

Cei care fac vaccinul și nu dezvoltă reacții – durere la locul injectării, roșeață, sau febră, cefalee – nu sunt mai puțin imuni decât cei care au aceste stări. „A afirma contrariul reprezintă pure speculații, insistă Daniel Floret. Niciun studiu nu a demonstrat această ipoteză vreodată, nici în privința vaccinurilor anti-Covid, nici pentru altele”.

Nicio corelație, deci, între reacția la vaccin și imunitatea pe care o oferă? „Este o explicație posibilă, dar, din câte știu, nu este dovedită”, confirmă specialistul în boli infecțioase Odile Launay, director al centrului de vaccinologie Cochin-Pasteur.

Reacții mai rare la vârstnici

Dintre lucrătorii din domeniul sănătății vaccinați cu AstraZeneca, riscul reacțiilor adverse pare să fie invers proporțional cu vârsta. Cea mai recentă actualizare a situației, publicată de ANSM pe 19 februarie, raportează „363 de cazuri de simptome asemănătoare gripei, deseori de intensitate ridicată” raportate la persoanele cu vârsta medie de 31 de ani.

„Putem explica frecvența mai mare a reacțiilor adverse la tineri prin „eficiența” sistemului lor imunitar, comparativ cu vârstnicii”, analizează Aurélie Grandvuillemin, vicepreședinte al asociației centrelor regionale de farmacovigilență (CRPV). Dar, din câte știu, nu există date referitoare la o posibilă corelație între intensitatea reacției post-vaccinare și dimensiunea protecției induse de vaccinuri împotriva Covid-19″.

Sursa: La Croix

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook