Președintele Tunisiei numește prima femeie prim-ministru din istoria lumii arabe

Președintele Tunisiei numește prima femeie prim-ministru din istoria lumii arabe
Najla Bouden Romdhan, noul premier al Tunisiei

Președintele Kais Saied o numește pe Najla Bouden Romdhan în funcția de premier al Tunisiei. Devine astfel prima femeie din lumea arabă care conduce un guvern. Saied ia decizia la două luni după ce a dizolvat guvernarea anterioară și a limitat puterile executive.

„Este pentru prima dată în istoria Tunisiei când o femeie conduce guvernul. Este o onoare pentru Tunisia și pentru femeile tunisiene.”

Romdhan, în vârstă de 63 de ani, a avut și funcția de ministru al Educației în 2011.

În iulie, Saied a dizolvat guvernul și a blocat activitatea parlamentului condus de partidul islamist Ennahda – acțiuni care i-a făcut pe oponenții săi să-l acuze de lovitură de stat. Săptămâna trecută a revizuit mare parte din Constituție, a decis să conducă prin decret și să controleze guvernul pe timpul stării de urgență, care nu are o dată de finalizare.

Noul guvern trebuie să găsească rapid o sursă de finanțare pentru țara grav afectată de criza financiară agravată de epidemia Covid. Discuțiile cu Fondul Monetar Internațional au fost suspendate după acțiunile din iulie ale președintelui.

Totuși, premierul va avea autoritate limitată, deoarece Saied a anunțat săptămâna trecută că guvernul va răspunde în fața președintelui, care poate să numească sau să demită miniștri după bunul plac.

„Vom lupta împotriva corupției și a haosului care a pus stăpânire pe instituțiile statului… am pierdut foarte mult timp”, a spus Saied în timpul întâlnirii cu noul premier.

Sursa: CNN

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook